Групно волонтирање на мрежи

Групно волонтирање на мрежи
Измењено:17 авг 20

Придружи се волонтерским тимовима са вршњацима из целе Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе

Групно волонтирање има везе са друштвеном солидарношћу и односи се на помоћ и подршку људима из твог окружења, окружења осталих волонтера или шире заједнице (уочиш, питаш и испиташ, кроз разговор разумеш, утврдиш, тражиш решења у тиму, предложиш/спроведеш решење).
Кроз ове активности имаћеш прилику да научиш нове ствари, скренеш пажњу на праксе у твом окружењу које су дискриминаторне, предложиш решења за повећање разумевања других и другачијих и толеранције, промовисања културне разноликости и интеркултуралног разумевања, заштите животне средине итд.

Шта значи волонтирати у групи?

• Потребно је да извојиш у просеку 6-8 сати недељно, у периоду 6. јул – 12. август 2020.
• Након слања пријаве, у односу на твој избор, позваћемо те на припремни састанак са другим волонтерима, на коме ћете одредити ко ће међу вама бити лидер/ка групе и поделити улоге и задатке (тимови су од 3 до 20 волонтера, у зависности од задатка); састајете се онлине, а активности можете спроводити у својој заједници и/или онлине
• Твој волонтерски тим има рок до 12. августа да испуни предвиђен задатак
• Поред већ предложених задатака (доле), можеш на припремном састанку и/или у пријавном формулару предложити задатак који је у складу са наведеним темама.
• Сами се договарате око начина рада и састанака, делите улоге, посао итд. Ми смо ту да вас подржимо и помогнемо уколико је потребно

Ко све може да се укључи?

• Треба да имаш минимум 15 година
• Учешће је на добровољној основи и није плаћено
• Отворено за волонтере из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине

Програм „Волонтери на мрежи“ спроводе Млади истраживачи Србије у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, а уз подршку УСАИД и Министарства омладине и спорта Републике Србије.

ПРИЈАВИ СЕ

Којим волонтерским тимовима можеш да се прикључиш?

Ево неколико већ припремљених задатака, а можеш у пријави да предложиш нови задатак, па да окупимо тим око твоје идеје.

ТИП: СНИМАЊЕ ТУТОРИЈАЛА / КОРИСНО ЗА МЛАДЕ
Тим 1: Преношење знања путем видео туторијала

Контекст и задатак: Мислите да знате нешто што би вашим вршњацима било корисно за лични развој или помоћ заједници? Поделите то кроз видео, а ми ћемо помоћи да тај видео дође до што већег броја младих.
Видео туторијали су моћно средство за комуникацију са младима. Забавни су и држе пажњу. Желимо да искористимо ову форму и омогућимо да се онлајн презентација учини доступним свима који желе да је погледају, када год то желе, а не у једном или неколико термина.
Очекивани резултати: минимум 5 туторијала припремљено и објављено
Профил волонтера: потребно је бар 2-3 волонтера који имају искуство у снимању туторијала (Yоутубе-ери, блогери), као и више оних који желе да пренесу конкретно знање корисно младима (у пријави наведите шта мислите да би то било)

ТИП: УЗАЈАМНА ПОДРШКА / ОДРЖИВОСТ И ЕКОЛОШКА СВЕСТ
Тим 2: Усвајање одрживих навика (како здравије да се храним; како да смањим употребу пластике; како да купујем одговорно и сл.)

Контекст и задатак: Може се формирати неколико тимова, у зависности од интересовања волонтера. Тим треба да има минимум 5 учесника. Лидер/ка је тај/та који/која предлаже нову, здравију навику, и у пријави наводи своје специфично знање и искуство), предлаже број састанака и начин за усвајање нових навика, координише састанке. Један тим може имати и 2 лидера/ке зарад лакше припреме и координације.
Очекивани резултати: евалуације волонтера показују успешност: ниво мотивације да се настави са започетом праксом, свест о значају и утицају нове навике на појединца, заједницу и природу, стечена знања
Профил волонтера: Они који желе да живе здравије, који верују у значај заштите животне средине, који желе да разумеју ефекте свог понашања по природу и науче како да живе у складу са природом.

ТИП: ИНТЕРВЈУ / КАРИЈЕРНО САВЕТОВАЊЕ
Тим 3: Питајте професионалце о занимању које вас интересује

Контекст и задатак: Многим младима би било корисно да чују од остварених професионалаца у различитим областима нешто више о њиховом послу, како би се боље оријентисали према свом будућем образовању и запослењу. Овај тим волонтера ће из своје средине окупити групу тих професионалаца (активних или пензионисаних – можда међу родитељима или њиховим пријатељима, у породици), затим припремити (заједно са тимом волонтера за дизајн и/или туторијале) презентацију занимања. Затим ћемо објавити позив на „ћаскање са професионалцима“ преко друштвених мрежа и организовати Онлајн Зоом састанке.
Очекивани резултати: минимум 5 организованих „ћаскања“; евалуације волонтера показују корисност „ћаскања“
Профил волонтера: заинтересовани за тему; у пријави наведите идеје за професије за које можете да осигурате „главне госте“

ТИП: КАМПАЊА / ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА МЛАДИХ (12. август 2020)
Тим 4: Постери, текстови за објаву на друштвеним мрежама на тему солидарности, разумевања, интеркултурног учења, антидискриминације

Контекст и задатак: Тим волонтера бира начин и средства како да се искаже у оквиру понуђених тема
Очекивани резултати: 10 готових материјала за објаву на друштвеним мрежама и/или интернет страницама МИС и УНИЦЕФ
Профил волонтера: заинтересовани за теме; у пријави опишите специфичне вештине или грубе идеје за материјале

ТИП: ИНТЕРКУЛТУРНО РАЗУМЕВАЊЕ
Тим 5: Представљање заједница из несвакидашњих углова

Контекст и задатак: Како овог лета нећемо путовати, зашто да не отпутујемо и упознамо другу земљу или крај кроз приче, или угостимо виртуелне туристе-младе из других земаља? Када се група формира, формулисаће предлоге како да представе свој крај из несвакидашње угла (обичаји, положај девојчица и жена, културна баштина, природне лепоте, еколошки изазови, изазови за младе, позитивне праксе младих…). У другој фази припремате онлајн догађај (може да буде презентација, изложба фотографија, неформална прича, интервју са најпознатијом особом из вашег места итд). Затим, позивате своје пријатеље на онлајн догађај када престављате шта сте припремили.
Очекивани резултати: 60 људи на догађају. Догађај се може поновити.
Профил волонтера: Није потребно никакво претходно искуство нити вештина.

ТИП: ДИЗАЈН ОБЈАВА ЗА ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ
Тим 6: Подршка „Волонтерима на мрежи“ – како да говоримо језиком младих

Контекст и задатак: Тим ће креирати објаве за иницијативе „Волонтера на мрежи“: инфо кампању намењену младима.
Од краја марта 2020. УНИЦЕФ је започео инфо кампању о COVID-19, која је сада, после ванредног стања, отворена за друге теме које се тичу младих. Како је током ванредног стања UNICEF je припремао материјал са провереним информацијама о заштити физичког и менталног здравља, безбедности на интернету и другим темама битним за младе, сада позива младе да се прикључе и учествују у даљем креирању садржаја за кампању, објаве своје приче и скрену пажњу на питања која су њима битна.
Овај тим ће се бавити припремом тих прича за објаву на друштвеним мрежама: дизајн објава, коректура текста у договору са аутором/ком, провера извора информација.
Очекивани резултати: припремљени материјали за објаву
Профил волонтера: у пријави наведи шта знаш да радиш што мислиш да би било значајно за овај задатак, на пример, подели са нама у пријави линк на неку твоју објаву на коју си посебно поносан/на.

ТИП: КАМПАЊА / ПРОСЛАВА 100 ГОДИШЊИЦЕ ВОЛОНТЕРСКИХ КАМПОВА
Тим 7: Материјали за објаву на друштвеним мрежама

Контекст и задатак: Волонтери ће имати задатак да прикупе материјале (слике, интервјуе, видео снимке) са кампова у Србији, контактирају актуелне камп лидере и организаторе и креирају материјале са са циљем да обележе 100 година постојања овог облика волонтирања и приближе је другим младима
Очекивани резултати: 20 материјала за друштвене мрежама и/или интернет странице
Профил волонтера: учесници волонтерских кампова, камп лидери, млади заинтересовани за волонтирање и промоцију волонтирања

ПРИЈАВИ СЕ


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више