Дунавски уметници на Централној прослави Дана Дунава у Србији

Дунавски уметници на Централној прослави Дана Дунава у Србији
Измењено:15 јуна 18

Позивом „Активирајте се за здравији Дунав!“, Млади истраживачи Србије су 7. годину за редом укључили заинтересоване школе и организације за младе из Србије у међународни наградни конкурс „Danube Art Master“ који се спроводи у свих 14 земаља Дунавског слива. Конкурс је инициран од стране Међународне комисије за заштиту реке Дунав, а координира га организација Глобално партнерство за воде за централну и источну Европу. Основна замисао конкурса је да се оде до локалне реке или језера и да се од материјала који се пронађе на обалама направи уметнички рад.

Конкурс је био отворен од 20 априла до 31. маја. Захваљујући подршци Начелништва школских управа у Министрарству просвете, науке и технолошког развоја, у прослеђивању позива, конкурс је имао бољи пријем од стране школа у односу на претходне године. То се одразило и рекордним бројем пристиглих радова на конкурс, више од 120. Примили смо радове из преко 20 места у Србији: Бачки Моноштор, Београд, Брза Паланка, Бор, Велика Плана, Велико Село, Доња Шаторња, Земун, Иваново, Ириг, Јагодина, Књажевац, Лесковац, Неготин, Ново Милошево, Нови Сад, Нови Сланкамен, Петроварадин, Пожега, Разбојна, Стара Пазова. Највећи број пристиглих радова биле су фотографије радова типа инсталација и скулптура. Примили смо укупно 16 видео радова.

Оно чиме смо посебно задовољни ове године је чињеница да се идеја овог конкурса све боље разуме од стране ментора, и да све више група организује излете до локалних вода, где се ученици забаве стварајући.  Свеједно је да ли ће се тамо скупљати природни материјали или отпад од ког ће се правити рад, да ли ће се изводити припремљен програм или ће се спонтано снимити порука „за здравији Дунав“, да ли су излазак на реку или језеро иницирали наставници музичког или географије, учитељи или омладински радници. Ипак, деси се и даље да добијемо цртеже и фотографије природе, као и радове који су настали од материјала који нису нађени на обалама, па смо у ситуацији да неке радове због тога дисквалификујемо, јер то није по правилима конкурса. Видео прилози, који су нова категорија од прошле године, све су бројнији, и већина од њих потврђује да је порука схваћена на начин да једино што је услов за учешће на конкурсу је да се изађе напоље. – утисак је Душице Трнавац Богдановић, координаторке Дунавског уметника у Србији.

 

Аутори по три најбоље оцењена рада у обе категорије позвани су да приме дипломе и награде у оквиру програма Централне прославе Дана Дунава, која се десила у суботу, 9. јуна 2018. године на Земунском кеју.

Манифестацију Дан Дунава организује Републичка дирекције за воде са партнерима, а уз апел грађанима Србије да чувају непроцењив природни ресурс – реку Дунав. Млади истраживачи Србије традиционално учествују на овој манифестацији едукативним радионицама и информативно-промотивним активностима Архус центра Нови Београд.

На овогодишњем Дану Дунава, угостили смо четири екипе и то:

У категорији једноминутног видеа

  • ученици 2. разреда Основне школе „22. октобар“ из Бачког Моноштора са учитељицама Драганом Галовић и Љиљом Пашић – победници  са радом „На лепом плавом Дунаву
  • ученици 3. разреда Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар“ са учитељицом Горданом Јаневском, који су освојили 3. место са радом „Активирајте се за здравији Дунав

У категорији уметнички рад

  • ученице Прве београдске гимназије са наставницом ликовне културе Марином Чудов – са победничким радом „Игра крај Дунава
  • ученик 2. разреда Ђорђе Ћирић из Основне школе „3. октобар“ из Бора са учитељицом Дејаном Борановић Маринковић, који је са радом „Риболовац Ђорђе“ освојио 2. место у овој категорији; док су са групним радом целог одељења проглашени за једну од најактивнијих група.

Тимови, наставници и школе награђени су поклонима које су обезбедили делом организатори конкурса, а значајну подршку фонду награда дала су монографска и едукативна издања Завода за заштиту природе Србије, публикације и материјали Инстититута за водопривреду „Јарослав Черни“ и Дирекције за воде. Tимовима из Новог Милошева и Змејева, који нису успели да дођу на „Дан Дунава“, награде стижу поштом на адресе, као и похвалнице радовима у категорији најактивнијих и пласираних до 10. места.

Победници „Дунавског уметника 2018“ који ће представљати Србију у даљем току међународног конкурса су: рад „Игра крај Дунава“ ученица III разреда Прве београдске гимназије и видео „На лепом плавом Дунаву“ мешовите групе другака из Основне школе „22. октобар“ из Бачког Моноштора.


Повезани чланци

ХИДРО енергија НИЈЕ ЗЕЛЕНА енергија!
Измењено:03 авг 18

ХИДРО енергија НИЈЕ ЗЕЛЕНА енергија!

„Хидро енергија јесте обновљива енeргија, али није одржива. По теорији и дефиницији хидро-ресурси су обнављиви,  али је у пракси другачије. … НЕ новим термоелектранама! НЕ новим нуклеарним електранамa! ДА енергији сунца – GO SOLAR!“ Ово су основни закључци и поруке које шаљу учесници састанка који је одржан у Хрватској, на острву Шолта, у едукативном центру […]

Прочитај више
Повратак ибиса – наставак рада на Обедској бари
Измењено:31 јула 18

Повратак ибиса – наставак рада на Обедској бари

Млади истраживачи Србије ће, захваљујући подршци Министарства заштите животне средине, наставити рад на Обедској бари. Током августа ће, у сарадњи са ЈП Војводинашуме и Покрајинским заводом за заштиту природе, бити организован међународни волонтерски кампа. Истовремено, радиће се на штампању и постављању нових информативних табли које се налазе на прилазним путевима Обедској бари. Фотографије и детаље […]

Прочитај више