Дан Дунава: Кроз Дунавског уметника, учимо младе да се мењају и да мењају

Дан Дунава: Кроз Дунавског уметника, учимо младе да се мењају и да мењају
Измењено:29 јуна 21

Данас се обележава Дан Дунава, који сваког 29. јуна слави 14 земаља са слива ове реке. Дан се обележава различитим манифестацијама, едукативним и научним активностима, као и такмичењима која имају заједнички циљ обједињен у слогану – ОТКРИЈМО ДУНАВ.

Кроз волонтерске кампове, акције и едукације везане за Дунав, као и све већи фокус на област управљања водама, Млади истраживачи Србије настоје да учесницима открију свет на који су можда несвесно заборавили. Кроз враћање природи и свест о ономе што нам она пружа, расте и наша одговорност према њој и потреба да је заштитимо.

Посебно место међу тим активностима заузима Дунавски уметник, где је фокус на откривању Дунава најмлађима, конкретно ученицима узраста од 6 до 18 година. Danube Art Master или Дунавски уметник је традиционални програм који је од 2004. годишњи део активности Међународне комисије за заштиту слива реке Дунав и њене Радне групе за учешће јавности. У њему учествују све земље Дунавског слива, а од 2011. године, Млади истраживачи Србије су преузели спровођење конкурса у Србији.

О искуствима и изазовима са овог такмичења и важности Дана Дунава, причамо са Душицом Трнавац Богдановић из Младих истраживача Србије. 

  • До сада, Србија је била врло успешна на Дунавском уметнику?

Радови ученика из Србије постигли су веома запажене резултате на свим нивоима – учесници су бројни, идеје у свим категоријама радова су увек изузетно оригиналне, и то се осликава кроз бројна победничка признања. У последњих десет година, Србија је скоро сваке друге године имала бар по једног победника на целом сливу, односно „крунисаног Дунавског уметника“. 

Као врхунац успеха издвојила бих 2020. годину. Упркос тешким условима у пандемији, имали смо победнике у обе старосне категорије, као и победнике у категоријама “видео” и “фотографија са највише свиђања”. 

  • Ипак, уз ово такмичење иду и одређени изазови?

Уз опште друштвене изазове, овај конкурс често прати блага неизвесност да ли ће владе земаља са слива у континуитету прихватати да буду домаћини и да ли ће се обезбедити финансијски оквир за реализацију базичне подршке. Са друге стране, како је ово активност која се дешава кроз програм националних институција које у надлежности имају воде, флуктуира и интересовање просветне заједнице. 

Ипак, своје искуство и креативност усмерили смо на то да увек нађемо начина да реализујемо тај конкурс. У блиској сарадњи са Дирекцијом за воде приближили смо просветним институцијама ово такмичење и повезали се с ученицима кроз подршку школских управа. У последњих пар година, наградни конкурс се нашао и у Календару такмичења и смотри за ученике основних и средњих школа у Србији.

  • Због чега су едукативне и волонтерске активности везане за Дунав, и воде уопштено, важне за младе људе и развијање културе бриге о природи?

За младе људе је поред информисања и образовања у области заштите животне средине, јако важно развијање културе практичног и личног учешћа и доприноса. Шта је то што свако од нас, као појединац, може да уради? Мале ствари које мењају лоше навике и показују да су промене на боље могуће! Некада је довољно младима само поставити питање и они ће вам понудити обиље креативних и неретко иновативних идеја. Они свет виде кроз визуру маште, али и објективно, неоптерећени искуством и нормама, и тако долазе до интересантних решења.

Воде су једна од најобимнијих тема заштите животне средине у којој треба интервенисати на много нивоа. Те интервенције могу бити у нашим домовима, свакодневним навикама или у непосредном окружењу у локалној заједници. Уколико на било ком пољу младе покренемо да се кроз непосредан сусрет са ситуацијом замисле и изразе, макар и на уметнички начин, дајемо им очигледан пример да могу да се мењају и да мењају.

  • Шта је порука коју треба сви да чујемо на Дан Дунава?

Дан Дунава је лепа прилика када сви људи који живе на сливу славе реку, њене заједнице и њихово богато природно и културно наслеђе. Такви дани су повод да се истакне највредније, наважније и да се подсети на нераскидиву повезаност свих елемената на речном сливу. Без обзира на припадности различитим државама, народима, културама, заједницама и групацијама, живот на истом сливу добро је разумети и усмерити у правцу интеграције, сарадње и одрживог развоја за све.

***

На Дан Дунава, имамо прилику и да најавимо да ће се наградни конкурс Дунавски уметник одржати и ове године. Радови се могу припремити почетком следеће 2021/2022. школске године, а рок за предају радова биће последња седмица октобра. Тема конкурса је иста као и прошле године – “Истражи Дунав”.
Услове за учешће можете наћи У ОВОМ ДОКУМЕНТУ.

 

 

 

 

 

 

 

 


Повезани чланци

И овог лета на камп у Србији!
Измењено:29 маја 23

И овог лета на камп у Србији!

И ове године отварамо прилике за волонтирање у Србији. Поред међународних кампова, настављамо и са камповима који су отворени само за учеснике из Србије. Први камп те чека већ у јулу а додаћемо их још у складу са доступностима програма. Описе кампова, као и све остале информације можеш погледати у делу kampovi.mis.org.rs. Не заборави да се […]

Прочитај више
ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА – услуга модерирања панела и сесије током конференције
Измењено:13 маја 23

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА – услуга модерирања панела и сесије током конференције

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ СРБИЈЕ ОБЈАВЉУЈУ ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА ЗА за услугу модерирања панела и сесије током конференције   У периоду од 12.04.2023. до 26.05.2023. године Млади истраживачи Србије (МИС) ће прикупљати понуде за услуге модерирања панела и сесије током конференције „ЕКО + СИСТЕМ = ДОБРО УПРАВЉАЊЕ ЖИВОТНОМ СРЕДИНОМ“. Конференција се одржава у хотелу Зира 31. маја 2о23. године. Током […]

Прочитај више