Трећи састанак Радне групе за израду Стратегије заштите животне доноси мере и активности за остваривање циљева Стратегије

Трећи састанак Радне групе за израду Стратегије заштите животне доноси мере и активности за остваривање циљева Стратегије
Измењено:06 јула 23

Одржан је трећи састанак Радне групе за израду Стратегије заштите животне средине – „Зелена агенда за Србију“ посвећен развијању мера и активности за остваривање циљева Стратегије у складу са стубовима Зелене агенде у Србији, којем су присуствовале представнице Младих истраживача Србије и партнери на пројекту ВОЛВОX – Снага заједнице, БОШ и РЕРИ.

Државна секретарка Министарства заштите животне средине, Сандра Докић, нагласила је да се први пут доноси документ који треба да је усаглашен за Зеленом агендом, којим ће се јасно ставити до знања на који начин ће Република Србија имплементирати Зелену агенду.

Имајући у виду да је у питању свеобухватан документ, државна секретарка се захвалила организацијама цивилног друштва на конструктивним сагледавању досадашњег рада на изради Стратегије и најавила да је у процесу израде и родна анализа која ће допринети родно сензитивнијем документу.

Говорећи о ЕУ искуствима, Антоан Авињон из Делегације ЕУ у Србији, истакао је да никада није било такве енергије на неком заједничком послу као што је то тренутно случај  са Зеленом агендом и да се на неки начин ствара нова ДНК у политикама заштите животне средине.

Предан рад на изради Стратегије у Србији, по Антоану Авињону, није само значајан допринос Србији, већ и Европској унији и остатку света.

Марина Илић, руководилац тима за израду Стратегије, известила је да је у току анализа стања као део еx анте анализе, али и еx пост анализа, поменула велики број билатералних састанака са различитим министарствима, агенцијама и иснтитуцијама, одржаних у периоду између заседања две Радне групе, учешће представника УНДП у консултацијама одржаним у оквиру ВОЛВОX- Снага заједнице пројекта у марту и представила амбициозан  временски ток даљих корака у изради Стратегије, по коме се на самом крају године нацрт Стратегије шаље министарствима на мишљење, а само усвајање се очекује почетком идуће године.

Идући састанак Радне групе најављен је за 3-4. јули, када ће се радити на анализи ефеката одрабраних мера, финализацији активности за Акциони план и пројекцији трошкова и извора финансирања Стратегије.

 


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више