Радна група за израду Стратегије заштите животне средине састала се четврти пут

Радна група за израду Стратегије заштите животне средине састала се четврти пут
Измењено:12 јула 23

Представници Младих истраживача Србије учествовали су у четвртој радионици Радне групе, организованој као наставак активности на изради Стратегије заштите животне средине – Зелена агенда за Србију одржаној 3. и 4. јула.

Током дводневне радионице, презентована је детаљна анализа ефеката одабраних мера и дефинисање циљних вредности индикатора, као и пројекција трошкова и потенцијалних извора финансирања Стратегије.

Посебан акценат је био на заједничком раду на развијању посебних циљева и мера за изузетно важну хоризонталну компоненту, коју су представници цивилног друштва и партнери на пројекту ВОЛВОKC – Снага заједнице (МИС, БОШ и РЕРИ) предложили као побољшање и проширење обима Националне стратегије заштите животне средине како би се покрила хоризонтална питања и то кроз: јачање институционалних и административих  капацитета, процену утицаја на животну средину и стратешку процену утицаја, информисање и комуникацију са јавношћу, учешће у одлучивању по питањима животне средине у складу са Архуском конвенцијом, промовисање родне равноправности, примену дигитализације и сарадњу са научно-истраживачким установама.

На овом састанку Радне групе представљен је и новоуведени општи стратешки циљ, са четири специфична циља који се односи на хоризонтална питања – „Унапређење интегрисаног приступа управљању животном средином у складу са Зеленом агендом“. Иако се ово побољшање догодило у касној фази развоја Стратегије, резултат је заједничких напора партнера да побољшају партиципативни оквир и повећају утицај цивилног друштва.

Учесници радионице су такође имали прилику да са експертима продискутују финализацију активности за Акциони план, рокове и одговорне стране.

Онлајн презентација првог нацрта Стратегије најављена је за 1. август, након чега ће нацрт документа бити послат на коментаре члановима Радне групе.

Процес израде Стратегије координира Министарство заштите животне средине, уз подршку пројекта „ЕУ за зелену агенду у Србији“ који, уз финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи УНДП, у сарадњи са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком (ЕИБ), уз додатна финансијска средства која су обезбедиле владе Шведске, Швајцарске и Србије.

 


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више