Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“.

„Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. године. Млади истраживачи Србије уз подршку Републичке Дирекције за воде Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, од 2010. године координирају овај конкурс у Србији.

Тема овогодишњег конкурса је „Нека Дунав буде плав!“.

Новост 2023. године је нова уметничка категорија радова. Поред досадашњих уметничких радова и једноминутних видеа, ученици могу своје идеје да представе и у категорији фотографија (која је заменила пређашњу категорију мапа).Ваш задатак је да прошетате до обале било које реке или језера у сливу реке Дунав на територији Републике Србије и тамо направите еколошко уметничко дело користећи материјал који сте пронашли поред реке, снимите видео или направите фотографију.

Детаљне информације о конкурсу и смернице за израду рада, избор категорија радова, као и техничка упутства за слање радова проучите у документу ДАМ Услови конкурса и смернице 2023. Електронску верзију радова пошаљите националном организатору такмичења, Младим истраживачима Србије, уз попуњен документ Пријава за конкурс Дунавски уметник 2023.

Конкурс за учешће у такмичењу “Дунавски уметник 2023” отворен је од петка 1. септембра 2023. године. Рок за предају радова је петак 20. октобар 2023. године до 00:00 часова путем мејла dunavski.umetnik@mis.org.rs

Наставници и други ментори могу преузети ДАМ постер, одштампати га у А4 или А3 формату и користити за ширење информација о конкурсу.

Инспирацију за радове можете пронаћи у видеу који је организатор објавио пре пар година.

Такође, можете погледати победничке радове из Србије и других земаља дунавског слива из претходних година на страницама организатора:

Danube Art Master Competition i

Danube Day – ICPDR

Сва додатна питања око конкурса можете слати на имејл: dunavski.umetnik@mis.org.rs


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Како до лакшег успостављања Савета корисника у заштићеним подручјима
Измењено:31 авг 23

Како до лакшег успостављања Савета корисника у заштићеним подручјима

У оквиру пројекта “Заједно за животну средину” Млади истраживачи Србије су израдили Водич за успостављање Савета корисника у заштићеним подручјима у Србији. Водич је намењен управљачима који желе да унапреде опште стање у заштићеном подручју, тако што ће у свој рад укључити шири састав грађана и заинтересованих страна, са заједничким интересом да од заштићеног подручја […]

Прочитај више