Како до лакшег успостављања Савета корисника у заштићеним подручјима

Како до лакшег успостављања Савета корисника у заштићеним подручјима
Измењено:31 авг 23

У оквиру пројекта “Заједно за животну средину” Млади истраживачи Србије су израдили Водич за успостављање Савета корисника у заштићеним подручјима у Србији. Водич је намењен управљачима који желе да унапреде опште стање у заштићеном подручју, тако што ће у свој рад укључити шири састав грађана и заинтересованих страна, са заједничким интересом да од заштићеног подручја стварамо средину која се тиче свих и о којој сви брину.

Закон о заштити природе прописује оснивање савета у свим заштићеним подручјима чиме се поспешује повезивање управљача заштићеног подручја са локалним заједницама на заштити и одрживом коришћењу природних вредности и ресурса, уважавајући интересе локалног становништва и других корисника заштићеног подручја. Национални паркови су у законској обавези да формирају Савете корисника, а успостављање овог механизма је важна препорука за сва заштићена подручја.

Млади истраживачи Србије су у циљу пружања подршке формирању Савета корисника у заштићеним подручјима, израдили Водич за успостављање Савета корисника, у ком се наводи оквир законом прописаних мера, дају појашњења саме улоге Савета корисника, наводе кораци ка успостављању, искуства из праксе и смернице за деловање.

Како је једна од улога Савета корисника да на функционалан начин окупи различите институције, организације, предузетнике, удружења грађана и све оне који живе и раде у заштићеном подручју или непосредном окружењу и омогући боље разумевање за потребе свих тих актера и помогне у балансирању између строгих правила заштите и економских приоритета, самим тим се ублажавају неспоразуми, повећава транспарентност и ефикасност у раду и комуникацији, продубљује осећај заједништва.

Водич је на располагању управљачима заштићених подручја, као оквир за поступање. За додатну врсту подршке, која узима у обзир специфичности одређених подручја, попут капацитета и потреба управљача, пројектни тим омогућава и консултације за разумевање релевантних законских прописа, помоћ у идентификацији кључних заинтересованих страна, организовање оснивачког састанка Савета корисника, као и подршку у каснијем планирању рада Савета, изради Акционог плана, и све оно што је нужно за ефикасно функционисање Савета.

Пројекат „Заједно за животну средину“ ће подржати успостављање Савета корисника у најмање 10 заштићених подручја, као модел за покретање сличних процеса у Србији. Савети корисника ће повећати транспарентност управљања заштићеним подручјима и омогућити учешће локалних заједница (грађана, малих предузећа, пољопривредника и других корисника) у одлукама о управљању заштићеним подручјима.

Преузми водич

Овај Водич је припремљен у оквиру петогодишњег пројекта “Заједно за животну средину” који спроводе Београдска отворена школа и Америчка агенција за међународни развој (USAID) у сарадњи са Међународном унијом за заштиту природе (IUCN), Младим истраживачима Србије, међународном еколошком организацијом Тhe Nature Conservancy (TNC), удружењем ЕNECА и Америчком привредном комором у Србији (AmCham).


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више