Извештај из сенке Коалиције 27: Зелена агенда у Србији до сада без агенде и без напретка

Извештај из сенке Коалиције 27: Зелена агенда у Србији до сада без агенде и без напретка
Измењено:13 нов 23

Коалиција 27 организовала је представљање десетог годишњег Извештаја из сенке „Зелена агенда без агенде“ на догађају који је окупио представнике цивилног сектора, ЕУ делегације, стручну јавност и медије. Годишњи Извештај из сенке покрива период од априла 2022. до априла 2023. године, даје осврт на спровођење Зелене агенде у Републици Србији о напретку Србије у Поглављу 27 – Животна средина и климатске промене и садржи детаљне препоруке за сваку област.

„Зелена агенда без агенде” је уједно и кључна оцена коју Коалиција 27 даје напретку у реформама у овој области. Квалитет ваздуха који дишемо, (не)доступност чисте воде за пиће, угроженост природних станишта и врста, ширење дивљих депонија последице су пропуштених рокова за спровођење ЕУ законодавства у Поглављу 27. Држава нам шаље недвосмислену поруку – недовољно посвећена променама на штету свих грађана којој животна средина као таква још увек није приоритет. Јавност не добија све потребне информације да би заиста могла да учествује у доношењу одлука, што процесе чини нетранспарентним и често у супротности са потребама јавности, посебно када се јавне расправе одржавају у време празника или годишњих одмора.

Поред имплементације у пракси, недостаје нам и завршетак важних законодавних процеса, који је за многе документе увелико морао бити приведен крају. Ближи нам се крај године, а ми или не знамо како напредујемо, или знамо да каснимо са усвајањем докумената попут Интегрисаног националног енергетског и климатског плана, Стратегије заштите животне средине са Акционим планом, Закона о процени утицаја на животну средину, Закона о стратешкој процени утицаја на животну средину, Закона о водама и Стратегије развоја енергетике чије објављивање чекамо. Ребалансом буџета за 2023. годину поново је смањен укупан буџет Министарства заштите животне средине за 4 милијарде динара, чиме су реални проблеми свих грађана Србије у области заштите животне средине занемарени, као и препоруке Европске комисије. Са друге стране, на годишње планове квалитета ваздуха чекамо веома дуго, што значи да ако желимо, можемо тек у 2024. години донети мере за лош квалитет ваздуха на основу података из 2022. године. Када говоримо о управљању отпадом, и даље немамо податке које количине отпада и састав отпада су у питању и како се њима управља, док истовремено најмање пет дивљих и несанитарних депонија у Србији гори на дневном нивоу. Закључак новог Извештаја из сенке јесте да ни остале области заштите животне средине од буке, управљања водама, шумама и природом такође нису на листи приоритета институција и да је напредак веома спор.

Још једна занимљивост на коју је указала Коалиција 27 тиче се раста издвајања за међународну изложбу ЕКСПО 2027. Ова инвестиција ће у 2024. години према актуелним плановима коштати 0,4% БДП-а са националним стадионом, што је практично значи да је тај износ већи и од инвестиција Србије у области заштите животне средине и од инвестиција у области образовања.

Представљање Извештаја Коалиције 27 у Привредној комори Србије отворио је Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу ЕУ Делегације у Србији који је истакао да рад на унапређењу животне средине захтева много труда и времена, због чега је Извештај из сенке изузетно важан, како за локални и национални, тако и за регионални ниво.

Ако додатно сузимо поглед и посматрамо спровођење политика у јединицама локалне самоуправе, имаћемо потпунију слику о спровођењу циљева Зеленог договора и Зелене агенде, и зато интегрални део Извештаја из сенке представљају Зелене карте које приказују начин на који јединице локалне самоуправе у Србији примењују политике и стандарде из области заштите животне средине. Јединице локалне самоуправе често немају капацитете да се баве овим питањем, те је стање у анализираним локалним самоуправама испод законског минимума. На догађају су се могла чути и локална искуства из Ариља, Вршца, Суботице, Бора, као и представника Сталне конференције градова и општина.

Како је најављено, годишњи извештај Европске комисије о Србији биће објављен 8. новембра, а на основу Извештаја из сенке за Поглавље 27 можемо издвојити да од недостатака амбиција за озбиљније реформе и померање рокова за завршетак реформи, процеса који су тешки за праћење широј јавности, до недостатака адекватног финансирања, напредак је спор и некоординисан.

На пример, упркос томе што се годинама истиче како је Поглавље 27 једно од најтежих и финансијски најзахтевнијих, Влада Републике Србије још увек није успоставила оперативни Зелени фонд којим би се реформе у заштити животне средине финансирале, иако је из године у годину, ово била једна од основних препорука Европске комисије. Требало би да имамо на уму да иако је Поглавље 27 једно од финансијских захтевнијих поглавља, реформе јесу скупе, али неопходне, јер високу цену немара за нашу животну средину већ плаћамо нашим здрављем.

Десети извештај бави се анализом усклађивања са европским стандардима, али и сликом Зелене агенде у нашој земљи која је и регионална, и национална и локална. Због неколико важних недостатака стиче се утисак да се Зелена агенда спроводи спорадично и без агенде. Извештај можете преузети ОВДЕ.

Представљање Извештаја из сенке Коалиције 27 организује се у оквиру ЕКО-СИСТЕМ програма који подржава Шведска. Догађај су подржали и Европска унија, Привредна комора Србије и Фондација Хајнрих Бел.


Повезани чланци

Отворен конкурс за позицију пројектног менаџера/ке
Измењено:14 нов 23

Отворен конкурс за позицију пројектног менаџера/ке

Млади истраживачи Србије, организација цивилног друштва са седиштем у Београду, проширује свој тим и расписује конкурс за позицију пројектног менаџера/ке. Опис позиције Пројектни/а менаџер/ка је одговоран/а за осмишљавање, спровођење и управљање пројектима МИС-а. Опис посла: • Осмишљавање, организовање, планирање активности и ресурса пројеката • Спровођење активности пројеката и идентификација потенцијалних ризика • Комуникација са заинтересованим […]

Прочитај више
Резултати конкурса „Дунавски уметник 2023″
Измењено:29 нов 23

Резултати конкурса „Дунавски уметник 2023″

На Конкурс „Дунавски уметник 2023“ који је у Србији био отворен од 1. септембра до 20. октобра 2023. године, послат је укупно 31 прилог, и то по категоријама: – ЈУНИОРИ (6-11 година) – примљено је укупно 21 прилога. Дисквалификовано је 11, јер су цртежи. Осталих 10, према категоријама, су: 5 Радова, 3 Видеа, 2 Фотографије. […]

Прочитај више