Други састанак Радне групе за израду Националне стратегије заштите животне средине

Други састанак Радне групе за израду Националне стратегије заштите животне средине
Измењено:28 феб 23

Представнице Младих истраживача Србије и партнери на пројекту ВОЛВОКС – Снага заједнице, БОШ и РЕРИ, учествовали су на другом састанку Радне групе за израду националне Стратегије заштите животне средине – „Зелена агенда за Србију“ посвећеном дефинисању циљева Стратегије у складу са стубовима Зелене агенде у Србији.
Радионицу је отворила државна секретарка Министарства заштите животне средине, Сандра Докић, док се у име Делегације ЕУ обратио Антоан Авињон, а кључне циљеве засноване на стратешким документима и Зеленој Агенди представио је експертски тим за израду Стратегије.
Као представници цивилног сектора чији је глас релевантан и нужан у изградњи кровног документа за заштиту животне средине у земљи, МИС и пројектни партнери активно су давали коментаре и доприносе у оквиру стубова за које су одабрани, а пратили су и стуб који се тиче одрживих прехрамбених система и руралног развоја.

Током дводневних састанака, радило се на финализацији листе проблема, трансформацији стратешких проблема у стратешке циљеве, као и на дефинисању скупа индикатора учинка по циљевима и њихових базних вредности.
Директорка Младих истраживача укратко је представила пројекат ВОЛВОКС и најавила да ће се упоредо са састанцима Радне групе организовати констултације с ОЦД, како би процес израде Стратегије био што партиципативнији и свеобухватнији.


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више