Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова.

Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, саставља Извештај из сенке, даје препоруке и скреће пажњу да је Србији потребнији делотворан институционални оквир за управљање инвестицијама у заштити животне средине. Подсетимо, крајем 2022. године ребалансом буџета су смањена укупна средства министарства за више од милијарду динара. Међу ставкама које су смањене, нашло се унапређење система заштите природе и очувања биодиверзитета, мониторинг квалитета ваздуха, воде и седимената али ипак, а највећа смањења односила су се на управљање отпадом и отпадним водама. Упркос свим прошлогодишњим аргументима и препорукама, којима се указивало да ће смањење буџета водити назадовању започетих процеса, у 2023.години одлучено је буџет за заштиту животне средине буде смањен, само овог пута још драстичније.

Поглавље 27 не треба да буде обавеза из процесних преговора са ЕУ него потреба да људи у Србији живе у здравој и безбедној животној средини. Шта за грађане Србије може да значи смањење овог буџета и да ли су овом одлуком занемарени реални проблеми свих грађана Србије у области заштите животне средине, прочитајте у саопштењу Коалиција 27.

Извор фотографије: Canva.com


Повезани чланци

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више
Како до лакшег успостављања Савета корисника у заштићеним подручјима
Измењено:31 авг 23

Како до лакшег успостављања Савета корисника у заштићеним подручјима

У оквиру пројекта “Заједно за животну средину” Млади истраживачи Србије су израдили Водич за успостављање Савета корисника у заштићеним подручјима у Србији. Водич је намењен управљачима који желе да унапреде опште стање у заштићеном подручју, тако што ће у свој рад укључити шири састав грађана и заинтересованих страна, са заједничким интересом да од заштићеног подручја […]

Прочитај више