VOLONTERSKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     

 

Obedska bara

 

Obedska bara – mit i legenda, poznata je širom sveta još od sredine XIX veka, od kada se o njoj ispredaju priče kao o „raju“ za ptice. Nekada čuveni ornitološki rezervat, a danas specijalni rezervat prirode, ovaj prostrani močvarno-šumski kompleks nalazi se uz reku Savu u južnom Sremu, 60 km od Beograda, na 1h vožnje. Više o

Obedskoj bari

Čišćenje vlažnih livada

Čišćenjem vegetacije iz potkovice Obedske bare stvaraju se vlažne livade i otvorene vodene površine čime se stiču uslovi za povratak ptica močvarica. Svaki kvadratni metar očišćenih livada od neprocenjive je vrednosti!
Glavna aktivnost tokom akcije bile bi usmerene na depresiju u istočnom delu potkovice na površini od oko 100 ha koja je znatno izgubila osnovne močvarne vrednosti koje su je krasile do pre samo 30 godina. Tada tu uopšte nije bilo drvenaste vegetacije, dok je danas gotovo sasvim obrasla gustom zajednicom bele vrbe, bele topole, jasena i bagremca. Bujna vegetacija kao i velika količina organskog otpada (lišće, suve grane, izvaljena i polomljena stabla) ozbiljno ugrožavaju protok vode i ubrzano zatrpavaju i uzdižu depresiju potkovice. Uklanjanje većeg dela stabala, žbunaste vegetacije iz ovog sektora, kao i njihovo spaljivanje, obavlja se uz pomoć radnika JP Vojvodinašume.

Postavljanje tabli upozorenja

Pravljenjem i postavljanjem tabli koje bi upozoravale vozače da uspore doprineli bi smanjenju gaženja vodozemaca i gmizavaca na asfaltnom putu uz Obedsku baru. Istraživanja naših kolega biologa, koji se bave proučavanjem vodozemaca i gmizavaca, su pokazala da u pojedinim periodima godine čak do 82 jedinke žaba i zmija budu zgaženi dnevno, na ovom putu.
Veliki broj vrsta žaba i zmija su retke i ugrožene. Jedan od najčešćih problema u očuvanju vodozemaca i gmizavaca javlja se usled izgradnja automobilskih saobraćajnica između reproduktivnih centara i boravišnih predela. Presecanjem selidbenih puteva, vodozemci i gmizavci se izlažu opasnosti od gaženja, pa veliki broj primeraka strada pod točkovima automobila, ne uspevajući da stigne do svog odredišta. U evropskim zemljama rešenje je pronađeno u ’’podvožnjacima za žabe’’ i usmeravajućm ogradama, tako da većna primeraka nesmetano premošćje tu prepreku.Na Obedskoj bari, asfaltni put Kupinovo-Obrež, koji prolazi severnim delom Potkovice, neposredno odvaja neplavnu šumu Matijevicu od močvare u Potkovici i poplavnih šuma u Kopitu. Na tom putu, naročito uz Matijevicu, veoma često se nalazi veliki broj zgaženih jedinki (vodozemci, gmizavci, ptice, sisari). Imajući u vidu da su žabe, zmije i insekti hrana za ptice neophodno je sačuvati njihovu brojnost. Zalaganjem za čuvanje vodozemaca i gmizavaca čuvamo i ptice.Share