VOLONTERSKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     
Organizujte kamp u Srbiji
Postani kamp lider
Prava i obaveze volontera

 

Predhodne godine

 

EKO-KAMP TRŠIĆ, Loznica
Oblast: zaštita životne sredine
Vreme trajanja: 18/06 - 01/07
Predviđen broj volonterskih sati: min. 650 (13 volontera * 10 radnih dana * 5 sati dnevno)
Broj volontera: 12 međunarodnih volontera (Litvanija, Slovačka, Grčka, Koreja, Rusija, Francuska, Poljska, Hrvatska, Belgija) i 1 kamp lider, Milan Ratković iz Kleka kod Zrenjanina, i brojni volonteri iz lokalne zajednice
Lokalni partner: NVO Udruženje domaćina Tršića
www.kamp-trsic.org.rs

Rođenjem Vuka Stefanovića Karadžića 1787.god. ovo malo selo obeleženo je kao važan toponim na mapi kulture Srbije. Iz ovog seoceta Vuk je krenuo u reformu srpskog jezika, prvo po Srbiji, a zatim je sa svojim radom, ali i sa kulturom Srba, upoznao Evropu. Pored Vukove rodne kuće, obnovljene 1933.god., sada se u zaštićenom prostoru nalazi etno selo, a u njemu Udruženje domaćina Tršića, koje je osnovano 2006. godine sa željom da unapredi i promoviše seoski turizam Vukovog kraja. Udruženje domaćina angažovano je i u osmišljavanju i realizaciji mnogobrojnih projekata koji edukuju, pružaju dodatni sadržaj i okupljaju veliki broj posetilaca.

Svake godine mladi aktivisti iz celog sveta sastaju se u međunarodnom volonterskom kampu “Eko – kamp Tršić“ i svojim učešćem kao i konkretnim akcijama doprinose oplemenjivanju Vukovog kraja. Na ovaj način u Tršiću se susreću tradicija i savremene tendencije koje ovom kraju daju autentičan pečat ambijenta koji ide u korak sa vremenom.

Cilj ovog kampa je da edukuje lokalno stanovništvo i motiviše ih da budu aktivni građani u očuvanju prirode i drugih vrednosti za buduće generacije. Ove godine se održava peti kamp, jer su prethodne četiri godine bile vrlo uspešne. Zbog izuzetnog istorijskog značaja za srpski jezik koje ima ovo mesto, kamp je tradicionalno posećen studentima srpskog i ostalih slovenskih jezika.
Opis posla: Volonteri će čistiti šumu od đubreta, rašćišćavati vegetaciju, obeležavati staze koje povezuju Vukovu kuću sa manastirom Tronoša iz 14. veka, koji je udaljen 5km od njegove kuće. Zatim, praviće drvene klupe i table koje će zatim postaviti uz staze.
Lokalno stanovništvo se svake godine podstiče da se uključi u rad zajedno sa volonterima, te se očekuje izvestan broj lokalnih volontera u toku kampa.

Alijansa evropskih volonterskih servisa, čiji su Mladi istraživači Srbije članovi, ove godine slavi 30. rođendan tako što će ga obeležiti kroz kampove svojih članica. U 44 kampa 32 uključene članice iz 21 zemlje priključile su se kampanji. Volonteri sa ovih kampova će svoje želje za Alijansin rođendan, želje za mir i lepšu, čistiju i pravedniju planetu okačiti na DRVO ŽELJA koje će biti postavljeno u novembru na godišnjoj skupštini mreže u Belgiji.

Kamp u Tršiću je kamp iz Srbije koji se uključio u ovu kampanju, a zaista je lepo sto je i jedan od prvih u svetu gde će se obeležiti rođendan i otpočeti kampanja u ponedeljak, 25. juna! Ovde ćemo postaviti slike, snimke i ispisane želje!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. I wish that everybody takes part, once in their life, in a multicultural meeting.

2. I wish all the people find a happy life without prejudges.

3. Go volunteering! Try something different!

4. I wish to raise people's awareness about volunteering opportunities available.

5. Empathy, Solidarity, Ethics, Morality, Nature, Tolerance, Love, Take care of the Earth,  Volunteering

6.I wish Earth will be the BEST planet to live in the whole UNIVERSE.

7. I wish everybody has the opportunity to travel and meet people belonging to different cultures.

8. I wish people got more committed and involved in acting for general good in local communities.

9. I wish all people around the world was HAPPY.

10.I wish that the next generation can also enjoy nature.

11. I wish all people became more and more open-minded and went to foreign countries not only as a tourist but really tried to become part of the country and its people.

12. I wish people liked other people and was able to see them in a positive way.

13. I wish everyone in the EU taste feta with olive oil and oregano from Greece and after some pljeskavica from Serbia. 

14. I wish not just to wish but to be active and give my message to others through this writing.

15. I wish people became more open-minded and responsible in their actions.

 


Biking the Balkans

biking_01Učesnici međunarodnog radnog kampa „Biking the Balkans“ su u saradnji sa Jugo-cikling kampanjom i UNESCO-m iz Italije radili na organizaciji događaja koji za cilj imaju promociju ideje održivog razvoja, kao i da približe tu ideju lokalnom stanovništvu kroz različite susrete. Prethodnih godina Mladi istraživači Srbije su radili sličnu kampanju koja promoviše upotrebu bicikla radi smanjenja zagađenja, i ove godine kampanja “Beo bi bio biciklistički Beograd” je bila nastavljena kroz radni kamp.

 

biking_02Prvih dana kampa volonteri su započeli kampanju bazirajući se na promociji i pripremi događaja u Beogradu (Bike Fest). Prvog jula volonteri su u centru grada delili propagandni materijal i pozivnice za Bike-fest, pokušavajući da privuku što veći broj biciklista i drugih ljudi, organizovali radionice za decu... Posle promocije u Beogradu volonteri su se pridružili karavanu i posetili Đerdapski nacionalni park i Manastir Studenicu, kao i mnoge druge interesantne lokacije na putu. Poslednja „stanica“ volonterskog kampa je bila u selu Brđani, kod Ljubovije. Volonteri su posetili i pridružili se kampu „Raspberry camp“ koji organizuju ekološko udruženje Baštara i Mladi istraživači Srbije. Bila je organizovana velika akcija čišćenja centra grada Ljubovije, kao i promocija ekoloških ideja.^ TOPBela Palanka, Niš

Bela Palanka je mesto u jugoistočnoj Srbiji između Niša i Pirota. Priroda i okruženje Bele Palanke su jednom rečju prelepi i pružaju mogućnosti za različite aktivnosti tokom rada i slobodnog vremena u okviru kampa.

Kamp koji smo prvi put organizovali 2006. sastojao se u radu sa ljudima iz kolektivnog centra u Beloj Palanci. U kolektivnom centru Bela Palanka smešteno je oko 125 izbeglih i raseljenih lica iz Hrvatske, Bosne i sa Kosmeta. Volonteri su radili sa njima, uglavnom sa decom koja su u vreme održavanja kampa na letnjem raspustu. Aktivnosti su uglavnom radionice iz programa partnerske organizacije „Zdravo da ste”, kao i aktivnosti koje su volonteri sami osmislili. Želja je da se organizuju i aktivnosti za stariju populaciju. Kamp je počeo sa jednodnevnim treningom u Beogradu organizovanim od strane „Zdravo da ste” koji se sastoji od tima psihologa. Želja nam je da dobro sarađujemo i zajedno učimo.

Smeštaj je bio organizovan u kolektivnom smeštaju i privatno u Beloj Palanci.

b_palanka_01 b_palanka_02^ TOPDeliblatska Peščara, Kovin

Deliblatska peščara je specijalni rezervat prirode koji leži u Južnom Banatu, dužine oko 35km i širine 11km, između Dunava i zapadnih padina Karpata, većih gradova Kovina, Pančeva, Bele Crkve i 70km od Beograda.

Ova oblast ima specifičnu klimu. Topla leta sa iznenadnim kratkim pljuskovima, suve zime sa jakim vetrovima i niskim temperaturama, pa je zamimljivo da se pesak i vazduh u toku leta i danju zagreju a u toku zime i noću rashlade te prouzrokuju velike temperaturne amplitude što nam daje približan osećaj pustinjske klime.

Spoj šumskih, močvarnih, vodenih, stepskih i livadskih ekosistema sa reliktnom, endemičnom florom i stepskom faunom daje posebnu lepotu i draž ovom području. Interesantno je prisustvo oko 900 vrsta biljaka, 15 000 vrsta insekata, 24 vrste gmizavaca i vodozemaca, oko 50 ribljih vrsta, 220 vrsta ptica, od čega je 150 vrsta gnezdarica. Područje reke Dunav uz Deliblatsku peščaru, sa ritovima i adama je najznačajnije gnezdilište i zimovalište ptica vodenih staništa u Srbiji. Pored lovne divljači: jelena, divljih svinja, srna, posebno je prisustvo vuka i još 40 vrsta sisara. S obzirom na 200 godina čovekovog uticaja, Deliblatska peščara je sačuvala većinu svojih prirodnih vrednosti i predstavlja jednu od ključnih tačaka biodiverziteta u Srbiji.

U avgustu 1997 godine je započet program volonterskih radnih kampova. Njegova svrha je upoznavanje sa ovim predelom i ekološka edukacija kroz različite projekte.


^ TOPDunav, Beograd

Smešten na ušću Save u Dunav, Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi i, pored Atine, najveća urbana celina na Balkanu. Najstariji arheološki nalazi sa njegovog područja sežu u peti milenijum pre nove ere. Pripadnici keltskog plemena su osnovali Singidunum u 3. veku pre nove ere, dok prvo pominjanje Beograda datira iz 878. godine. Tokom svoje duge i burne istorije, Beograd je osvajalo 40 armija, a 38 puta je podizan iz pepela.

Briga o otpadu u Srbiji je neadekvatna i predstavlja veliku opasnost za zdravlje ljudi i okolinu. Ovaj kamp je deo projekta koji MIS organizuju u okviru projekta Održive potrošnje na Novom Beogradu – pilot projekat Reciklaže, finansiranog od strane EU kroz Evropsku agenciju za obnovu i razvoj.

Volonteri su organizovali akcije čišćenja reke i rečne obale na reci Dunav. Ujedno su promovisali recikliranje i ekologiju.

Iako je kamp u Beogradu, uslovi u kojima se radi su biti vrlo teški.

danube_01 danube_02^ TOPFEST Po, Novi Bečej

Ovaj projekat se održava već nekoliko godina u Novom Bečeju i usko je vezan sa pozorišnim festivalom Fest Po grupe PAAD iz Novog Bečeja, iako je sam kamp ove godine bio više posvećen likovnoj umetnosti.

Učesnici međunarodnog kampa 2005. godine započeli su projekat oslikavanja fasada u Novom Bečeju muralima, a naš zadatak bio je nastavak toga. Takođe smo radili performans po ideji Maje Josimović.


^ TOPGrza, Paraćin

Izvor u Grzi je jedan od najvećih kraških izvora u Srbiji, koji se nalazi 25 km od grada Paraćina.

Održavanje Grze je u poslednjih 15 godina bilo potpuno nemarno. Planinarski dom i putić do izvora su u jako lošem stanju. Nelegalna gradnja vikendica je narušila prirodnu sredinu, a jedna od posledica je i erozija zbog prevelike seče drveća.

Kamp se sastoji iz nekoliko faza: čišćenje šumskih puteva, pravljenje staza, sečenje korova, sakupljanja djubreta koje ostavljaju izletnici i renoviranja planinarskog doma…

Pored grupe internacionalnih volontera, nezamenjiv deo kampa činilo je i lokalno stanovništvo, čija pomoć i gostoprimljivost su obelezili ovaj kamp.

Volonteri su bili smešteni u trospratnoj kući pokraj jezera a hrana je bila obezbeđena iz restorana "Mihajlović" u Paraćinu.

grza_01 grza_02^ TOPKosjerić I - IV, Užice

Međunarodni umetnički kamp - Kosjerić je kulturna manifestacija koja se po peti put održala u Kosjeriću, od 2. do 15. avgusta. Kamp je sadržan od četiri radionice sa 25 stranih učesnika, i jedna sa 12 dece iz Kosjerića. Uz koncept jake interakcije sa građanima, radionice su bazirane na različitim umetničkim izrazima - interaktivna umetnost, muzika, zidno slikarstvo, kreativno pisanje i dečje pozorište.


^ TOPLudas Lake, Subotica

Ludaš je stepsko jezero sa veoma velikim brojem raznih vrsta ptica. Ramsar predeo je okružen poljoprivrednim zemljištima i naseljima tako da je prirodni sistem opstao samo na obali jezera. Među raznim biljnim vrstama, raste i par zaštićenih koje su ugrožene od strane korova. Odmah pored jezera se nalazi specijalni prirodni rezervat Selevenj, sačinjen od stepa, vlažnih i slanih livada i peščanih dina. Volonteri su u Selevenju iskorenjivali korov kako bi spasili zaštićene biljne vrste. Takođe, volonteri su radili na renoviranju etno kuće.

Smeštaj je u kući Istraživačkog centra na obali pokraj jezera. Hrana je obezbeđena u hotelu pored kampa.

^ TOPMOUNTAIN BIKE

Ovog leta Društvo istraživača "Vladimir Mandić - Manda", Sportski klub "Tribuća" i Ekološko društvo "Green bike", svi iz Valjeva, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i njihovim volonterskim servisom su organizovali međunarodni volonterski kamp "Mountain bike" na Povlenu.

U okviru kampa su se izradili markeri za obeležavanje biciklističkih staza na Povlenu i markirana staza kroz šumu dijavicu od Mravinjaca do Velikog Povlena. Cilj projekta je popularizacija mountain biking-a u Srbiji i približavanje Povlena, kao i celog venca Valjevskih planina, mladim ljudima iz celog sveta, kao i turistička promocija potencijala Valjevskih planina u svetu i zemlji.

Kamp je trajao od 20.- 31. jula 2006. Učestvovalo je 15 volontera iz raznih zemalja Evrope (Poljska, Češka, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Srbija).

Smeštaj i hrana su obezbeđeni u šumarskoj kući na Rastilu. Na kampu su prisutvovali i članovi tri kluba koji su organizovali volonterski kamp.

31. jula je organizovana mauntin bajk trka na kojoj su učestvovali volonteri, profesionalni mauntinbajkeri iz raznih klubova iz Srbije, zainteresovani građani iz Valjeva i meštani sela Mravinjci.

^ TOPOBEDSKA BARA, Pećinci

Obedska bara je najstarije zaštićeno dobro u Evropi, nalazi se u jugoistočnom Sremu između naselja Grabovci, Obrež, Kupinovo i reke Save. Sa svojim specifičnim prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima predstavlja značajno turističko područje. Još pre 6000 godina ovde je proticala preteča reke Save, a pre 4500 godina njen sporedni tok, da bi se pre 2000 godina formirala mrtvaja, od koje je nastala močvara kakvu poznajemo. Tada su postojali idealni uslovi za život i razmnožavanje velikog broja ptica močvarica i drugih životinja i biljaka vezanih za barsko – močvarna staništa. Bilo je to „zlatno doba” Obedske bare. Program revitalizacije i zaštite ovog važnog prirodnog dobra uključuje i međunarodne volonterske kampove koji su započeli 1997. godine i održavaju se svake godine. Cilj volonterskog radnog kampa je da se čišćenjem vegetacije iz potkovice Obedske bare stvore vlažne livade i otvorene vodene površine, odnosno uslovi za povratak ptica močvarica.

Kamp na Obedskoj bari ima najdužu tradiciju i predstavlja najpopularniji program u ponudi kampova Srbije. Svake godine dvadesetak učesnika iz zemlje i sveta uživa u čarima ovog mesta. Proverite zašto se smeštaj ponekad zove „Heartbrake hotel“ i koliko zvezda padalica može da se vidi sa ovog mesta...

^ TOPPALIC LAKE, Subotica

Palić je malo turističko mesto u Vojvodini, nalazi se na samo nekoliko kilometara od državne granice sa Madjarskom i na 8 km od Subotice. Poznato je po Palićkom jezeru i zoološkom vrtu.

Zoološki vrt Palić je osnovan 1949. godine na teritoriji od 10 ha površine u neposrednoj blizini jezera Palić. Raspolaže sa pedesetak životinjskih vrsta i 450 životinjskih primeraka. Botanička bašta vrta predstavlja zbirku mnogih autohtonih ali i za naš teren netipičnih vrsta drveća kao i velikog broja sadnica sezonskog cveća sopstvene proizvodnje. Godišnje ga posećuje oko 150.000 posetilaca.

Zoo Palić je jedno od dva postojeća prihvatilišta za divlje i ugrožene vrste u Srbiji koje se nalaze na listi zaštite. Više od 75% od 100 jedinki koje su tokom 2005. bile u Palićkom prihvatilištu je rehabilitovano i vraćeno u prirodu.

Učesnici kampa su radili na izgradnji specijalnog kaveza za reprodukciju belorepih orlova, gde će se njihov podmladak gajiti do određenog uzrasta kada će biti reintrodukovan u prirodu. Ovo je regionalni projekat koji ima za cilj zaštitu ove ugrožene vrste i povećanje broja njenih jedinki u prirodi.

Kamp je takođe imao i obrazovnu komponentu: biolozi i ornitolozi iz Zoo vrta Palić su održali predavnja vezana za život ptica i zaštitu prirode u Srbiji.

Volonteri su imali mogućnosti da u slobodno vreme upoznaju ovaj region: njegove zaštićene zone: Ludaško i Palićko jezero, kulturno-istorijske spomenike kao i grad u susedstvu - Suboticu.

Smeštaj je u eko-kampu Zoo vrta Palić, obroci su obezbeđeni u restoranu blizu kampa.

^ TOPPERUĆAC, Bajina Bašta

Nekoliko godina nakon konflikta na Kosmetu i u Hrvatskoj, kolektivni centar Perućac je još uvek dom za 130 srpskih izbeglica i raseljenih lica. Stanovnici centra su jako neaktivni i bez ideje šta bi mogli da rade. Volonteri su radili sa njima, uglavnom sa decom koja je u vreme održavanja kampa bila na letnjem raspustu. Aktivnosti su uglavnom bile jednostavne - sportske, časovi plesa, glume i crtanja. Ujedno su se organizovale i aktivnosti za stariju populaciju, projekti za žene i šetnje sa starijim licima. Kamp je počeo sa jednodnevnim treningom u Beogradu organizovanim od strane partnerske organizacije “Zdravo da ste” koji se sastoji od tima psihologa i učitelja.

Smeštaj je u obližnjoj zgradi, volonteri su sami spremali hranu.

^ TOPRapsberry camp, Ljubovija

Kamp se nalazi u selu Donja Ljuboviđa 3 km istočno od Ljubovije u zapadnoj Srbiji, a 160 km od Beograda. Raspberry camp je deo projekta revitalizacije starog napuštenog seoskog imanja u Brđanima kraj Ljubovije. Kamp se održava u vreme branja maline, koja je jedna od glavnih aktivnosti u ovom kraju Srbije. Sakupiti maline, naučiti nešto o njihovom uzgajanju i apelovati na lokalno stanovništvo da se okrene organskoj proizvodnji maline bio je jedan od glavnih ciljeva ovog kampa. Drugi cilj je da se malim ali transparentnim eko-akcijama na imanju ali i u gradu Ljuboviji, utiče na svest i savest lokalnog stanovništva na polju očuvanja i zaštite životne sredine.

Udruženje “Baštara” zalaže se za zaštitu i unapređivanje životne sredine, razvijanje ekološke svesti, istraživanje i edukaciju u oblasti zdrave ishrane i svim oblastima koje doprinose poboljšanju kvaliteta života. Udruženje trenutno deluje na dve lokacije. Baza udruženja je u Beogradu, a glavna istraživačka stanica nalazi se u Brđanima nedaleko od Ljubovije i reke Drine, nekada poznate granice između istočne Evrope i zapadnog Rimskog carstva.

^ TOPŠLJIVOVICA

Šljivovica ima odličan geografski položaj. Smeštena je 10 km od nacionalnog parka Tara i Zlatibora i 25 km od Užica. Jezero Zaovine je 16 km udaljeno od kampa. U selu se nalazi vodenica uređena u etno-stilu u kojoj je smeštena galerija . Zlatibor i Tara su poznati banjski i turistički lokaliteti nadaleko čuveni po svojim prirodnim lepotama.

Ideja projekta ZELENA ŠKOLA jeste približavanje ljudi i prirode kroz rekreativne i obrazovne aktivnosti.

Ciljna grupa su mlađe generacije, učenici osnovnih i srednjih škola. Veliki broj raznovrsnih sadržaja omogućava da se učesnicima, na jedan drugačiji način, predstavi njihovo kulturološko i prirodno nasleđe. Za pripremu tradicionalnih jela bio je zadužen profesionalni kuvar.

Smeštaj je obezbeđen u lokalnoj školi gde su učionice preuređene u sobe sa 4-6 kreveta. Jedna noć je provedena pod šatorima, u prelepom ambijentu, udaljenom oko 5 km od škole. Ukoliko ste ljubitelj ptica, raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta, ovo je idealna prilika za vas.

Kroz igru i zabavu, uz pomoć domaćih i stranih volontera, sadržaji poput ekologije i sporta su realizovani u okviru samog kampa i na obližnjim lokalitetima.

Za vreme trajanja kampa organizovane se međunarodne večeri tokom kojih su se predstavile, između ostalog, i kuhinje zemalja učesnika kampa.

Naravno, ovo je samo polovina priče o Šljivovici. Drugu polovinu pišete sami.

^ TOPYOUTH CENTER, Valjevo

Lokalna NVO, Društvo istraživača "Vladimir Mandić - Manda" je na svoju 35. godišnjicu predstavilo ideju rekonstrukcije njihovih starih prostorija i izgradnju valjevskog Omladinskog centra.

Na našem gradilištu je bilo 10 volontera iz inostranstva koji su nam pomagali da napravimo "Istraživačku kuću". Takođe, volonteri su deliti liflete, dizajnirali web stranu…

^ TOPZASAVICA, Sremska Mitrovica

Specijalni prirodni rezervat Zasavica, koji obuhvata 671 ha, nalazi se zapadno od Beograda, u blizini Sremske Mitrovice, na području južne Vojvodine, duž reke Save. Prostorom dominira rečni ekosistem, okružen močvarama, higrofitnim šumama i livadama. Značajno je prisustvo retkih i endemičnih životinjskih vrsta, koje su ugrožene ne samo u Srbiji, već i u Evropi, kao što je riba Umbra krameri i druge. Naime, ova oblast ima ekološke probleme, najvećim delom izazvane lošim uticajem čoveka.

Volonteri su čistili prirodni rezervat od bačenih plastičnih boca i ostalog otpada. Veslajući i vozeći se čamcima, sakupljali su plutajući otpad i iznosili ga na obalu.

Smeštaj je u kući na obali jezera sa nekoliko spavaćih soba, kupatilom i kuhinjom.

Za više informacija o rezervatu Zasavica, pogledajte sajt: www.zasavica.org.yu

^ TOPZLOTSKI KANJON, Bor

Zlotski kanjon je jedan od najdubljih, najdužih i najočuvanijih kanjona u Istočnoj Srbiji. Programom su bili obuhvaćeni očuvanje prirodnih vrednosti zaštićenog prirodnog dobra -Lazarev kanjon i Zlotskih pećina i njihova turistička valorizacija, iniciranje stalnih aktivnosti na uređenju obala i zaštiti Zlotske i Brestovačke reke i ekološka edukacija učesnika kampa, podizanje njihove ekološke svesti i sticanje specifičnih znanja i veština. Nastojalo se, takođe, da se razvije saradnja sa lokalnim stanovništvom sela Zlota i Brestovca i njihovo uključivanje u aktivnosti na zaštiti prirode i životne sredine.

Učesnici kampa su bili smešteni u šatorima, na samom ulazu u kanjon.

^ TOP

Share