VOLONTERSKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     
Viza, pasoš i slično
Prevoz
Osiguranje
Infosheet
Motivaciono pismo
Pripremni sastanci

 

Prevoz

VOZOVI
Iz Beograda vozom možete putovati direktno do: Budimpešte, Bratislave, Moskve,  Skoplja, Zagreba, Ljubljane, Vilaha, Prag, Ciriha, Sofije…Više ovde.

Postoje različite povlastice za jeftiniju vožnju vozovima, koje vam mogu uštedeti dosta novca. U većini zemalja dobićete popuste za vozne/autobuske karte i ulaznice u muzeje sa studentskim indeksom. Možda će vam, u zavisnosti od plana vašeg putovanja, biti potrebno i sledeće:

BALKAN FLEXIPASS:
Balkan Flexipass je vrlo povoljna karta koja omogućava putovanje železnicama Srbije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Grčke i Turske, u trajanju od pet, deset ili petnaest dana.

Pošto dani putovanja ne moraju biti povezani, rok važenja BFP karte je mesec dana. Posebni popusti daju se deci od 4 do 12 godina i starijima od 60 godina. Ipak je cena ove karte znatno jeftinija u odnosu na kupovinu pojedinačnih karata.

Datum putovanja sami upisujete u kartu a kada putovanje počinje nakon 19.00 časova, upisuje se sutrašnji datum.

Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica ili se obratite Železnicama Srbije, na telefone: 011/360-28-99

CITY STAR:
Za najviše 5 odraslih putnika i jedno dete (dvoje dece od 4 do 12 godina se računaju kao jedan odrasli putnik) koji iz Srbije putuju do Austrije, Češke, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Slovačke, Slovenije, Rusije i Ukrajine, City Star obezbeđuje popuste po sledećem principu: prvi putnik plaća punu cenu povratne vozne karte a svi ostali putnici 50% tog iznosa. Popust za decu je 75%.

City Star karta važi mesec dana ali vožnja u odlasku se mora završiti do 10.00 časova u ponedeljak koji sledi posle prvog dana roka važnosti karte. Putovanje u povratku može otpočeti najranije od 3 časa ujutru u subotu koja sledi iza prvog dana roka važnosti karte. Ovo pravilo se ne primenjuje kada je dan početka putovanja subota ili nedelja.

Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica ili se obratite Direkciji za putnički saobraćaj ŽTP-a "Beograd", na gore navedene telefone.

EURO<26
EURO<26 je kartica koja svim mladima ispod 30 godina obezbeđuje oko 200.000 popusta i beneficija iz oblasti kulture, prevoza, putovanja, usluga itd. u trideset sedam zemalja Evrope. Više informacija o EURO<26 potražite na tel: 011/3247-111, 011/3247-112 i na sajtu www.euro26.rs

INTERNATIONAL STUDENT IDENTITY CARD (ISIC)
INTERNATIONAL TEACHER IDENTITY CARD (ITIC)

ISIC i ITIC su međunarodno priznate kartice kojima potvđujete da ste student, odnosno nastavnik-profesor i stičete prava na popuste u preko 100 zemalja sveta. ISIC priznaje čak i UNESCO. Nezamenjiva za studentske popuste za putovanja ili ulaznice u mnogim zemljama, a radi se o hiljadama različitih popusta na cene smeštaja, prevoza, ulaza u muzeje, galerije, bioskope, na sportske utakmice i slično.

Više informacija o ISIC i ITIC karticama potražite ovde. U Srbiji kartice se mogu izvaditi u Univerzitet tursu ili putem telefona 011/334-4820.

INTERRAIL
U toku mesec dana, Inter Rail karta omogućava putovanje železnicama 30 evropskih zemalja, Maroka i brodovima pomorskih kompanija HML i AE, koje prevoze putnike iz Ankone i Brindizija u Italiji, do Krfa, Igumenice i Patrasa u Grčkoj. Inter Rail karta važi za 2. razred vozova a rezervacije mesta, rezervacije kreveta u spavaćim kolima kao i dodaci za putovanje 1. razredom, odnosno vozovima visokog ranga se plaćaju. Kartu ne možete koristiti u zemlji u kojoj živite, dakle, potrebno je kupiti povratnu kartu do graničnog prelaza odakle počinje da važi vaša Inter Rail karta. Korisne informacije možete potražiti i na zvaničnom sajtu Inter Rail-a. Inter Rail karta može se kupiti na međunarodnim blagajnama železničkih stanica i u putničkim agencijama, tri meseca unapred. Karta se može vratiti 26 dana pre početka važenja i u tom slučaju biće vam isplaćena puna cena karte. Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica ili se obratite Direkciji za putnički saobraćaj ŽTP-a "Beograd", na gore navedene telefone.

FRANCUSKA: Za sam prevoz unutar Francuske se izdvaja železnica kao najsavremenija u Evropi i jedna od najsavremenijih u svetu. U okviru nje TGV (www.sncf.fr), kao i drugi vozovi koji su za nijansu sporiji, a opet dosta jeftiniji. Kada je sam TGV u pitanju, cene drastično variraju tokom vremenskog perioda i jako su povoljne ukoliko se rezerviše unapred preko interneta. Iz ličnog iskustva volontera, kupovinom karte pred sam polazak, ;esto ste prinu]eni da putujete I klasom, jer jedino u njoj ima mesta za čak 150e u jednom smeru. Kartu za povratak sam kupila dve nedelje pred sam povratak, ali za 80e. To samo govori koliko je povoljna karta u ekonomskoj klasi, rezervisana mesec unapred, a vozovi su brzi, komforni, tačni. Ono što ovu železnicu čini još savršenijom je autobuski prevoz u sklopu nje, koji putnika prevozi od železničke stanice do krajnje destinacije i troškovi ovog prevoza ulaze u cenu vozne karte i sa njom se rezervišu.
Voz ka Francuskoj nije najbolja opcija zbog velikog broja presedanja i na kraju je skuplja opcija, ali moguće je otići domaćim vozovima do Budimpešte, a potom na dalja presedanja. Moguće je takođe autobusom otići do severne Italije, a potom nastaviti francuskim vozovima.

POPUSTI ZA GRUPNA PUTOVANJA
Grupi od najmanje 6 odraslih lica (dva deteta se računaju kao jedan odrasli putnik), sve evropske železnice odobravaju povlastice na cenu vozne karte. Visina povlastice zavisi od toga da li se radi o putovanju u jednom smeru ili povratnoj karti i svaka železnica sama određuje visinu ovog popusta, za svoju teritoriju. Popusti se kreću od 20 do 40%. Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica ili se obratite Direkciji za putnički saobraćaj ŽTP-a "Beograd", na gore navedene telefone.

RAIL PLUS
Legitimacija Rail Plus obezbeduje 25% popusta na vozne karte za neograničen broj međunarodnih putovanja, u periodu od jedne godine. Za relacije do Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije ova legitimacija omogućava popust od 30% na redovnu voznu cenu. Vlasnik ove legitimacije, pri kupovini karte u unutrašnjem saobraćaju, ostvaruje popust od 30% na redovnu voznu cenu. Cena legitimacije RAIL PLUS za odrasle je 25 EUR, a za mlađe od 26 i starije od 60 godina je 15 EUR. Uz kartice: EURO 26, ISIC, ITIC i IYTC, cena legitimacije RAIL PLUS iznosi 8,00 EUR, a za mlade do 26 godina 5,00 Eur. Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica ili se obratite Direkciji za putnički saobraćaj ŽTP-a "Beograd", na gore navedene telefone.

AVION
U poslednjih nekoliko godina u ekspanziji su takozvane "Low-Fare" ili "Budget" avio kompanije. Što se ranije kupi karta "On-Line", (ne može se rezervisati, tj. mora odmah da se kupi), to su veće šanse da ćete naći datum koji vam odgovara i nisku cenu karte. A u pitanju su zaista niske cene avio karata, često jeftinije od autobuskih ili voznih karata.

Međutim, ove karte se kupuju kreditnom karticom preko Interneta. Po kupovini se dobija jedino šifra koju treba pokazati na aerodromu, gde se uz pasoš odmah dobije "Boarding Pass". Sledeća razlika je u tome što u avionu nema hrane, pića, novina i numerisanog mesta (ko pre mestu, njegovo mesto) i što, u dosta slučajeva, avion poleće sa nekog manjeg aerodroma, a sleće, opet, na neki drugi mali aerodrom. Ali, to ne mora biti pravilo, jer se dešava i da su letovi sa glavnog na glavni aerodrom. Međutim, često su za "Check-In" kod ovih avio-kompanija veće gužve, tako da na aerodrom treba otići ranije/na vreme.

Iz Beograda i drugih vazdušnih luka Srbije možete leteti sledećom niskotrarifnim kompanijama: AirBaltic, Germanwings, NIKI Luftfahrt, Cimber Sterling, Norwegian Air Shuttle i Wizz Air. Kod nas još uvek nije razvijen ovaj način putovanja avionom, vezu sa zemljom u koju želite da idete probajte da nađete iz Mađarske, Bugarske, Rumunije ili Hrvatske. Ušteda je znatna.

Nismo sigurni kako ambasade gledaju na dokaz o kupovini karte preko interneta (a gotovo svaka ambasada/konzulat zahteva dokaz o rezervisanoj/kupljenoj karti), tako da je umesto ove virtuelne bolje uzeti "normalnu" rezervaciju u turističkoj agenciji. Slede korisne (svakako, ne i jedine) stranice na Internetu gde možete pronaći informacije o jeftinim letovima:

www.skyeurope.com, www.flysnowflake.com, www.whichbudget.com, www.ryanair.com, www.gexx.de, www.easyjet.com, www.airberlin.com, www.flydba.com
Ukoliko planirate da vozite u inostranstvu, neophodna vam je međunarodna vozačka dozvola. Dobijate je za jedan dan u predstavništvima Auto-moto saveza (za kontakte pogledajte ovde) i Auto-moto klubovima širom zemlje. Osim važeće vozačke dozvole, pasoša, kopije vozačke dozvole i dve fotografije potrebno vam je i nešto novca.


AUTOBUS
Informacije o linijama možete dobiti na sajtu Beogradske autobuske stanice, sajtu saobraćajnog preduzeća Lasta, sajtu Kmg Travel.


AUTOMOBIL

PAŽNJA: Sve gore navedene dokumente, povlastice, karte itd. morate izvaditi u Srbiji, unapred.Share