VOLONTERSKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     

 

 Iskustva volontera

Na ovoj stranici možete pročitati iskustva volontera koji su prethodnih godina, preko Mladih istraživača Srbije - Volonterskog servisa Srbije, bili na međunarodnim volonterskim kampovima ili dugoročnom volontiranju. Nadamo se da će vam ove priče koristiti, probuditi u vama putnika, znatiželju, a, pre svega, volonterski duh. Srećan vam put!

Četiri Ivanina pisma, volonterke koja je išla do sada u Španiju, Palestinu, a tada, 2001. godine, pisala je iz Tajlanda, na putu za Kambodžu.

Kosta je 2010. godine opisao kako je najbolje i najjeftinije putovati kroz Finsku i Švedsku. Evo  njegovih saveta!

Jasmina i Ivan iz Arilja išli su 2010. na grčko ostrvo Andros i njihova priča je pobedila na takmičenju povodom Međunarodnog dana volontera 2010. godine! 

Marko iz Niša nam je još 2005. godine pisao o svom iskustvu na kampu u Ukrajini, kao on kaže, "deklarativno bratskoj zemlji". 

Boško je krenuo na kampove 2004. godine, pa je bio kamp lider na kampovima u Srbiji, pa je čak i radio u kancelariji Volonterskog servisa Srbije par godina. Evo kako je izgledao njegov prvi kamp u Belgiji i kako je ubedio sam sebe da ne treba da kuka kako ne putuje, nego da se organizuje i ode!

Danica je sa 18 godina otišla na prvi kamp, i to u Rusiju. Evo i njene priče. Iste godine, 2011, Milana i Helena iz Sremske Mitrovice su se posle predivnog kampa u Francuskoj vratile autobusom iz Pariza, umesto avionom, jer im je posle intenzivnog iskustva trebalo mnogo vremena da se oproste od novih drugara. 

 


Često govorimo da volonterski kampovi  imaju skoro stogodišnju tradiciju. Naime, prvi kamp je organizovan jos početkom 1920-ih. Takođe, govorimo i da su mladi iz bivše Jugoslavije oduvek imali mogućnost da putuju na kampove širom sveta. 
 
Mnogima to zvuči neverovatno, ali kada imate mogućnost da te ljude i upoznate i sa njima popričate shvatite mnogo više i o vremenu u kojem su živeli i odlazili na kampove ali i o tome kako se ceo pokret volontera i volonterskih kampova nije mnogo promenio imajući u vidu globalne promene koje su se od tada dogodile. Pre svega, moto Mladih istraživača Srbije “Misli veliko, učini bar malo ‘ pokreni lavinu” ima mnogo jasniji smisao i pravu dubinu.
 
Pred vama je izveštaj koji je napisao Prvoslav Vučković,  učesnik volonterskih kampova u Francuskoj 1969. i Holandiji 1971. godine. Njegova tadašnja želja je bila da ovakvi volonterski kampovi počnu da se organizuju kod nas, zato je i napisao veoma detaljan izveštaj, davnih 1970-ih. 
 
Osim što svedoči o vremenu, ovaj izveštaj veoma verno prikazuje život i rad na jednom volonterskom kampu i vrlo lako se može primeniti na bilo koji kamp koji se završio prošlog leta. Možda je jedna od retkih raylika ta što su nosili sa sobom “džakove za spavanje” a mi sada nosimo “vreće” i to što su nosili ploče sa omiljenom muzikom, a mi sada nosimo usb-ove, mp3-jeve i tome slično...
 


Share