VOLONTERSKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     
Više o EVS-u
Šta je EVS?
Šta to nije EVS?
Šta sve može da se radi?
Na koliko dugo?
Šta je sve plaćeno?
Gde?
Ko?
Procedura
Partnerstva
Primeri
Youth Pass
Saveti
Iskustva
Bitni linkovi

 

Vrlo je preporučljivo da, pre odlaska na dugoročno volontiranje u stranu zemlju, imate već iskustva sa volonterskim radom i međunarodnom sredinom. Stoga vam savetujemo da odete na bar jedan međunarodni volonterski kamp. Tako ćete „u malom“ videti da li je volontiranje za vas i da li ste sposobni da sebe izložite takvom, nadasve kompleksnom iskustvu koje će vam bez sumnje promeniti život.

Da biste postali kandidat za EVS, potrebno je da zakažete razgovor sa našim koordinatorom za EVS, koji će vas uputiti podrobnije u sve korake prijavljivanja, pisanje biografije i motivacionog pisma, koje morate imati spremne. Vodite računa o planiranju svog vremena: potrebno je minimum 3 meseca od tog sastanka do vašeg odlaska na EVS. Taj period je neretko i duži, nekad i do 6 meseci.
 
Bazu organizacija koje su akreditovane da se bave EVS-om možete naći na ovoj adresi. Ne morate se obazirati na datume naznačene uz projekat, jer se oni ne odnose na period trajanja samog projekta, već na period akreditacije, tj. od kada do kada organizacija može da aplicira za projekat koji je prijavila Evropskoj komisiji.
 
Sa već dobro pripremljenim motivacionim pismom i biografijom, na vama je da pronađete programe koji vam najviše odgovaraju. Vrlo je važno da je upravo sadržaj projekta taj koji vas privlači, a ne grad ili zemlja u kome je. Vodite računa da ćete provesti minimum šest meseci radeći nešto; bolje da vam se to zaista i sviđa. Jednom kada sve izabrani za volontera i kada je projekat prijavljen Evropskoj komisiji u jednom od rokova za prijavu, povlačenje je vrlo nepreporučljivo i donosi niz posledica, kako za obe organizacije, tako i za vas. Kredibilitet organizacija se dovodi u pitanje, a volonter gubi šansu da se ponovo prijavi, neretko i da učestvuje u drugim programima svoje matične organizacije. Projekat se prijavljuje samo za vas i teško je naći vam zamenu.
 
Postoji 3 roka za prijavu projekata Evropskoj komisiji: 4. februar, 30. april, 1. oktobar. Ovi rokovi odnose se na organizacije (onu koja volontera šalje i onu koja ga prima), a ne na volontera. Ipak, vodite računa o ovim rokovima, jer, obzirom na njih, organizacija koja prima volontera treba da ga izabere najkasnije 10 deset dana pre tog roka, da bi imala dovoljno vremena da pripremi predlog projekta zajedno sa svoja nova dva partnera, organizacijom koja volontera šalje i njega samog.
 
Obavezno je da se upoznate sa koordinatorom za EVS iz organizacije koju ste izabrali da bude ona koja će vas poslati, takozvanom sending organizacijom. U Mladim istraživačima Srbije to je Jelena Ristić Beronja. Možete je naći na 011/311-66-63 i na vss@mis.org.rs, kao i svakog četvrtka u 15 časova, kada su zakazana otvorena vrata u našoj kancelariji.
 


Share