ENGLISH
 
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

  
 
 
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 --------------------------------------------
 
Poglavlje 27 u Srbiji: Još uvek u pripremi! 
Godinu dana kasnije
 
Izveštaj Poglavlje 27 u Srbiji: Još uvek u pripremi je četvrti godišnji izveštaj Koalicije 27.
Prethodni izveštaji pratili su objavu izveštaja Evropske komisije o napretku Republike Srbije
i naš slededi izveštaj iz senke nastavide tu praksu. S obzirom da je došlo do promene
dinamike u objavi izveštaja Evropske komisije i da je usledila duga pauza, a da se pritisci na
životnu sredinu povedavaju i da klimatske promene namedu sve ozbiljnije izazove,
smatrali smo da ne treba da čekamo.
 
Izveštaj možete preuzeti OVDE
Izveštaja na engleskom jeziku možete preuzeti OVDE 
 
 

----------------------------------------------------------------

POČELA JE SA RADOM ONLINE PLATFORMA MLADISUZAKON

Veliko nam je zadovoljstvo da objavimo da je sa radom počela online platforma mladisuzakon.rs
 
Ova platforma osmišljena tako da odiše duhom ciljne grupe kojoj je i sam program Mladi su zakon Ministarstva omladine i sporta namenjen. Cilj pokretanja online platforme je da upravo mladima približi mogućnost aktivnog učešća u životu sopstvene zajednice koristeći alat primeren digitalnom dobu kakvo je današnje. 
 
U sprovođenju programa Mladi su zakon svake godine učestvuje preko 40 udruženja i 1500 mladih širom zemlje u više od 60 opština  a samo u 2017. godini biće realizovano 125 omladinskih volonterskih akcija i 34 međunarodna volonterska kampa. 
 
Onlajn platforma mladisuzakon.rs nastala je kao odgovor na potrebu da se informacije o svim aktivnostima ovog složenog programa nađu na jednom mestu i pruža sledeće mogućnosti:
 
- pregled mape na kojoj se nalaze sve aktivnosti ovogodišnjeg programa
- mogućnost da se ciljano pregledaju aktivnosti po okrugu, vremenu realizacije i slično
- pregled kratkih opisa svih aktivnosti i njihovu GPS lokaciju
 
Ono što je najvažnije, platforma omogućava svima koji žele da se priključe nekoj od aktivnosti i daju svoj doprinos. Zato vas pozivamo da posetite online platformu i priključite se programu Mladi su zakon i to na jedan od sledećih načina: 
 
Kao učesnici u aktivnosti: 
- ukoliko je u pitanju volonterski kamp, dostupan je link na onlajn prijavu Mladim istraživačima Srbije
- ukoliko je u pitanju omladinski volonterski projekat, dostupna je kontakt forma putem koje možete da se obratite direktno organizatorima aktivnosti i komunicirate sa njima i ponudite svoje učešće
 
Kroz onlajn volontiranje: 
- na primer možete da ponudite da dizajnirate logo aktivnosti, napravite banere za društvene mreže, napišete tekst/reportažu ili nešto slično
 
Sponzorstvom ili donacijom:
- aktivnosti možete da podržite i davanjem donacije ili sponzorstvom u novcu, robi ili usluzi koju možete da ponudite takođe direktnim obraćanjem organizatoru volonterske akcije ili volonterskog kampa 
Za svaku aktivnost na projektu možete da vidite vreme i mesto održavanja kao i listu potrebnih stvari i/ili usluga da bi se aktivnost što uspešnije realizovala. Svi kontakti aktera uključenih u program Mladi su zakon 2017 nalaze se OVDE
 
Od 2010. godine, tokom realizacije programa MLADI SU ZAKON, sprovedeno je više od 1300 omladinskih ad-hoc volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa a od 2014. godine do septembra 2017. godine realizovano je ukupno 127 međunarodnih volonterskih kampova uz podršku Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije u kojima je učestvovalo više od 900 volontera iz 25 zemalja i više od 1000 mladih iz Srbije i poklonilo više od 88.500 volonterskih sati. 
___________________________________________________________________________________________________________

 OBELEŽAVAMO MEĐUNARODNI DAN MLADIH - 12. avgust 

I ove godine Međunarodni dan mladih proslavljamo na međunarodnim volonterskim kampovima širom Srbije, koji su deo programa MLADI SU ZAKON, i to u Kragujevcu, Obrenovcu, Pančevu, Subotici, Golupcu, Beogradu, Boru.

Od 2010. godine, tokom realizacije programa MLADI SU ZAKON, Ministarstvo omladine i sporta podržalo je više od 1300 omladinskih ad-hoc volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa kojima su uređivani prostori za mlade u lokalnim zajednicama, sprovođene akcije za zaštitu životne sredine, akcije u cilju podsticanja humanosti i solidarnosti, razumevanja i tolerancije, bezbednosti, međugeneracijske saradnje i preduzetništva mladih. Pored toga, organizovano je i 27 omladinskih radnih akcija, a od 2014. godine do kraja 2017. godine Mladi istraživali Srbije u saradnji sa preko 40 organizacija realizovali su ukupno 127 međunarodnih volonterskih kampova u kojima je učestvovalo više od 900 volontera iz 25 zemalja i više od 1000 mladih iz Srbije i poklonilo više od 88.500 volonterskih sati. 
Podsetimo se da Mladi istraživači Srbije međunarodne volonterske kampove u Srbiji organizuju od 1990. godine, a da od 2014. kampovi čine deo programa MLADI SU ZAKON.

*na slici Snežana Klašnja, pomoćnica ministra za omladinu i sport, u poseti međunarodnom volonterskom kampu u Pančevu.

 

    

 


 


 

Pažnja, pažnja! 28. sezona volonterskih kampova počinje!

Kampovi se u svetu organizuju već skoro 100 godina. Mi smo se priključili još 1990. godine i od tada je preko 6000 volontera otišlo u svet, i onda kada su nam trebale vize i kada nije bilo drugog načina da se otputuje za malo novca i na siguran način, na proveren program.

Tvrdimo da jednom kada odete na volonterski kamp, bilo u Srbiji, bilo u inostranstvu, a ima ih na 5 kontinenata, ići ćete barem još 2-3 puta.

Za kampove u Srbiji pogledajte kampovi.mis.org.rs a prijavu možete naći OVDE. Za kampove u inostranstvu, možete pročitati OVDE, a pronaći ih na pretraživaču. Pažljivo ih pogledajte  i napravite izbor kampova na koje želite da se prijavite ove godine, a zatim da dođete do nas u Bulevaru umetnosti 27, na Novom Beogradu ili u nekoj od kontakt tačaka širom Srbije.
 
Nema nikakvih posebnih uslova da idete na kamp – samo da hoćete. Na svim kampovima su obezbeđeni smeštaj i hrana, dok se put uvek plaća, kao i participacija koja je za kampove u inostranstvu 7200 din za prvi kamp (2000 dobijete nazad kad se vratite i popunite evaluaciju), 3600 za drugi tokom iste godine, a za kampove u Srbiji 2000 (vraća vam se ceo iznos kada se vratite sa kampa). Upravo ta participacija omogućava da možemo kampove da organizujemo i u Srbiji i da ovaj program postoji svake godine, već 28. godina za redom – vi to omogućavate vašim doprinosom.
 
Na primer, možete da se skoknete do Niša na low cost let do Berlina koji može da košta i ispod 20 evra, pronađete kamp u krugu od 100-150km od Berlina i provedete 2-3 nedelje u Nemačkoj tokom kojih možda kupite poneki sok ili sladoled, ili suvenir, i sve to vas ne košta više od 200 evra. Opet, možete da izaberete da idete i na Island, ali će vas to više koštati.
 
Ima oko 2000 volonterskih kampova u svetu, a čak 170 tinejdžerskih! Nema gornje granice u godinama. 
 
Otići u inostranstvo ne znači potrošiti mnogo novca, ali znači biti otvoren za učenje, nova iskustva i nove prijatelje. Ako vam je potrebna pomoć oko izbora ili organizacije puta, pomoći će vam naši volonteri, stari kamperi.
 
Upamtite – Svet je knjiga a volontiranje okreće stranice!
 
Javite se, pišite nam, sa pitanjima, idejama, pohvalama, pokudama, iskustvima, željama i svim onim malim lepim stvarima koje čine volontiranje neophodnim i bitnim za sve nas!
 
Pratite obaveštenja na našoj Fejsbuk stranici kao i na Tviteru i Instagramu.
 


Izveštaj Koalicije 27 " Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi" 
Izveštaj je plod jednogodišnjeg praćenja i analize promena u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Republici Srbiji nastalih u skladu sa procesom pregovora sa Evropskom unijom u okviru Poglavlja 27. Izveštaj predstavlja nezavisni kritički osvrt na brojne izazove i daje konkretne predloge Vladi Republike Srbije kako da proces pregovora i pridruživanja Evropskoj uniji rezultira pravim pomakom, i boljem stanju u životnoj sredini. Izveštaj Evropske komisije pokazuje da se u rešavanju izazova u Poglavlju 27 nije mnogo napredovalo.
PREUZMITE OVDE
 

 
 
 
POZIV NA AKCIJU POVODOM OBELEŽAVANJA "DANA BEZ AUTOMOBILA" - 22. SEPTEMBAR 2016.

AKCIJA: Dođite da zajedno obeležimo „Dan bez automobila“, skrenemo pažnju građanima, školskoj deci i zaposlenima na mogućnost korišćenja bicikla kao svakodnevnog prevoznog sredstva i pošaljemo inicijativu nadležnim institucijama i JKP „Beograd put“ za izvođenje neophodnih radova na popravci biciklističke infrastrukture na Opštini Novi Beograd i Zemun.

Vožnja počinje u podne ispred prostorija Mladih istraživača Srbije, Bulevar umetnosti 27. Planirana ruta je: Bulevar umetnosti – Bulevar Mihajla Pupina – TC Ušće – Zemunski kej – Hotel Jugoslavija.

  


Pozivamo vas da se prijavite na međunarodni trening “Behold, this is the time when the night ends and the day begins; pills of resilience” na koji kao partneri italijanske organizacije ARTEMIDE šaljemo 2 naša predstavnika/predstavnice.
Trening će se održati u blizini Orvieta u Italiji, u House Laboratory Cerquosino, koju vodi Artemide, u drustvenom eko-selu koje se nalazi u parku prirode Elmo-Melonta od 22. do 29. novembra 2016  (22. dolazni, 29. odlazni dan).
 
Tema projekta je socijalno uključivanje, analiza migracionih puteva i borba protiv diskriminacije.

 
Kamp lideri mogu da budu oni koji imaju iskustva na me​đunarodnim kampovima u inostranstvu, imaju vi​še od 20 godina (mada, ako ste mla​đi a uvereni ste da ste pravi lider, tj. prava liderka, prijavite se, pa ​ćemo videti), odgovaraju​ću motivaciju. 
Rok za prijavu je 23. avgust 2016. godine do 10 sati,  ​a evo i prijave. Listu ovogodisnjih kampova možete na​ći u prilogu (slobodno je još 6 kampova za kamp lidere i svoju listu možete napraviti samo među njima), a opise kampova ovde
 

 

 
To što nemaš para, možda ni pasoš, ne znači da ovog leta ne možeš da pričaš na engleskom, upoznaš prijatelje iz celog sveta, otputuješ i  stekneš veštine za koje možeš čak da dobiješ sertifikat udruženja koje postoji već 40 godina – Mladih istraživača Srbije.
Ovog leta u Srbiji se organizuje 47 međunarodnih volonterskih kampova, koji su otvoreni i za učesnike iz Srbije

 
 Kao što sam naslov kaže, obaveštavamo vas o mogućnosti učešća na kampu u Francuskoj koju nikako ne treba da propustite. A ukoliko je cena karte za put do Francuske i nazad bila problem, na ovom jedinstvenom kampu i to je rešeno. U saradnji sa našim partnerima Solidarites Jeunesse obezbedili smo refunadaciju putnih troškova u iznosu do 200 eura maksimum. 

Rok za prijavu: 29. jul 2016.
 
Studentski eko kamp, koji se tradicionalno organizuje već deveti put, predstavlja jedinstvenu priliku za 25 odabranih studenata da kroz zanimljiva predavanja, studije slučaja, praktičan rad, boravak u netaknutom rezervatu prirode i nezaobilaznu zabavu upoznaju svoje prirodno okruženje, različite aspekte životne sredine, probleme zagađenja vode i uticaja na okolinu, kao i načine na koje svako može doprineti lepšem i čistijem Dunavu i potencijalnom razvoju turizma na slivu.

Rok za prijavu: 1. jul 2016.

Ova razmena namenjena je mladima starosti od 21 do 30 godina. Učesnici će se baviti temom ekološki održivog preduzetništva. Ideja ramene je da mlade ljude upozna sa mogućnošću pokretanja ekološki održivog biznisa kao i da im pokaže da je drugačiji način upravljanja poslom, u skladu sa principima zaštite životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa, moguć. Program omladinske razmene "More with Less" će se sastojati od radionica, studijskih poseta, prostora za razmenu dobre prakse, razvijanje ekološki održivog biznis plana i drugog. 
 


Rok za prijavu na konkurse širom Srbije: 10. jul 2016. godine
 

Ovog leta možeš kroz program "Mladi su zakon" da se sa svojim drugarima organizuješ i da uradiš nešto korisno u svom mestu ( omladinski volonterski projekat) ili da učestvuješ i otputuješ (međunarodni volonterski kampovi) pa da sa drugarima iz inostranstva upoznaš neki drugi kraj Srbije, gde ćeš volontirati i učiniti nešto lepo za tu zajednicu.
 
Pored 47 međunarodnih volonterskih kampova širom Srbije, u okviru ovogodišnjeg programa MLADI SU ZAKON, Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa udruženjima omogućava mladima od 15 do 30 godina da urade nešto korisno za sopstvenu zajednicu i omoguće kvаlitetniji život vršnjаcimа, mlаdimа аli i drugim sugrаđаnimа! Finansiraće se preko 180 lokalnih omladinskih volonterskih projekata u Srbiji.

     

POZIV ZA UČESNIKE: omladinska razmena u Nemačkoj "Me & Migration"
od 27.07. do 10.08.2016


Rok za prijavu: 21. jun

Ova razmena namenjena je mladima starosti od 18 do 28 godina. Učesnici će se baviti temama migracija, najpre razmenom iskustava i informacija o situaciji u zemljama iz kojih dolaze učesnici, stavovima mladih o migrantima, idejama za aktivnosti koje mogu služiti za integraciju migranata u zemljama u kojima se zadržavaju, a pored toga učesnici će pričati o iskustvima sa stereotipima koji se vezuju za migrante, azilante, izbeglice, kao i o govoru mržnje koji proističe ih tih stereotipa, kako ih prepoznati i kako na njih reagovati.


Rok za prijavu: 21. jun
Ova razmena namenjena je mladima starosti od 17 do 26 godina. Grupa će biti u kontaktu sa izbeglicama, uglavnom iz Zapadne Afrike. U prvom delu razmene, 30 učesnika će učiti o nemačkom konceptu "Friedensstifter" (mladi ljudi kao nosioci mira) i kako na praktičan način da organizuju razne aktivnosti sa osetljivim grupama o izgradnji mira i interkulturnom razumevanju. U drugom delu, grupa će organizovati razne aktivnosti zajedno sa decom i mladim izbeglicama, a i učestvovati u kreativnim radionicama (fotografija, snimanje kratkih video zapisa, forum teatar, muzička radionica, radionica slikarstva i drugih vizuelnih umetnosti) na temu "šta znači biti društvo koje prihvata izbeglice".


POZIV ZA UČESNIKE: omladinska razmena / volonterski kamp u Nemačkoj "Better Together" od 30.07. do 14.08.2016.

Rok za prijavu: 16. jun

Ova razmena/kamp namenjena je mladima starosti od 16 do 19 godina. Pored grupe od 4 učesnika iz Srbije, na razmeni/kampu učestvovaće i učesnici iz Rusije, Španije, Italije i Nemačke.Organizujemo još jednu obuku za ovogodišnje kamp lidere na međunarodnim volonterskim kampovima u Srbiji ovog leta - rok 13. jun u 10 sati


 Učestvujte u takmičenju, postanite "Dunavski umetnik"

 

 

Uključite se u Dan Dunava, pomozite da se obezbedi održiva budućnost za Dunav!

Pozivamo decu iz škola, dnevnih centara ili udruženja za decu sa teritorije Republike Srbije da budu kreatori umetničkih dela koja slave životnu sredinu Dunava!

 
Učestvujte u takmičenju, postanite dunavski umetnik. Od 2004. ovo ambiciozno takmičenje ujedinjuje hiljade dece iz celog sliva reke Dunav. 
Ideja takmičenja je da škole ili udruženja za decu koja žele da se priključe takmičenju „Dunavski umetnik“ organizuju jednodnevni izlet do Dunava ili manje reke u okolini koja pripada Dunavskom slivu. Tokom jednodnevnog izleta deca treba da od materijala koji pronađu pored reke (drvo, trska, blato, smeće i drugo) naprave umetnički rad. Umetnički radovi treba da budu skulpture, mozaici, kolaži i slično. Crteži i slike na papiru ne mogu biti prihvaćeni. Radove je potrebno fotografisati i poslati fotografiju elektronski ili poštom. Same radove ne treba slati.
 
TEMA takmičenja 2016. godine je „Šuma kraj Dunava“ a rok za slanje fotografija samih radova je 15. jun 2016. godine. 
 
Takmičenje je namenjeno deci i mladima uzrasta od 7 do 13 godina. 
U takmičenju mogu da učestvuju pojedinci ili grupe. Nagrade će biti dodeljene u tri kategorije: dunavski umetnik junior (pojedinac uzrasta od 1. do 4. razreda ), dunavski umetnik senior (pojedinac uzrasta od 5. do 7. razreda i dunavski umetnici (grupa).
 
Učešće u takmičenju „Dunavski umetnik“ podstiče decu da stvore jasniju sliku o rekama, vodnim telima u svom mestu, razmisle šta životna sredina znači za njih da razmišljaju o viziji za Dunav koja će uključiti potrebe različitih nacija i raznovrsnog živog sveta u njegovom slivu.
 
Da biste učestvovali, pokrenite ideju u vašoj školi, udruženju, dnevnom centru! Organizujte izlet do Dunava ili njegovih pritoka, posmatrajte i proučavajte životnu sredinu. Verujemo da ćete biti inspirisani da kreirate pravo umetničko delo!
 
Više informacija možete pročitati u pozivu do kojeg dolazite klikom OVDE

OTVOREN POZIV za volontere i posetioce kolektivne izložbe ''Bring them back to life'', 28-29. maj u prostoru KVAKA22 u Beogradu

 


Plastične kese, plastična ambalaža – globalni problem

 
Zahvaljujući našoj volonterki Marini iz Španije predstavljamo vam neke korisne i interesantne informacije o zagađenju živototne sredine koje izaziva plastika.
 
Nadamo se da će Marinin rad uticati na vas i da ćete početi da menjate navike.
 
Vreme je da misliš o plastici...
 
Reci NE plastičnim kesama!
 
Hvala, Marina!
 
 

 

PRIJAVA U TOKU: Budi kamp lider na međunarodnim volonterskim kampovima u Srbiji ovog leta - rok je 2. maj

Ako prepoznaješ u sebi ​želju i potrebu da se obrazuje​š van ​škole ili fakulteta, „na terenu“ i na pravoj ​životnoj pozornici, ovim te pozivamo da se ve​ć sada prijavi​š da postane​š KAMP-LIDER. 

Kao i svake godine, trening za kamp lidere je obavezan za nove lidere i odr​ža​će se u Sremskim Karlovcima, i to u dva navrata:
  • 13-16 maj
  • 2-5 jun
Ovaj trening je prvi deo dugoročne obuke za kamp lidere, koja podrazumeva i praktični deo na samom kampu, kao i evaluaciju. Ceo poziv pročitajte na ovom linku.
 
 

Počela je 27. sezona volonterskih kampova

Deset, devet, osam, sedam, šest, pet, četiri, tri, dva, jedan.... srećan V(n)am početak nove sezone međunarodnih volonterskih kampova i želimo V(n)am ludu i nezaboravnu avanturu!
 
Plašite se života u grupi, ne znate da kuvate, imate određene predrasude, želite da u potpunosti savladate strani jezik, imate između 15 i 99 godina – pravo je vreme za K(olektiv)A(vanturu)M(isiju)P(olet)! 
 
Stvarajući mozaik svog iskustva, možete da probate italijansku pastu, nemačke kobasice, uživate u švajcarskim Alpima, slovačkom kanuingu, arheološkim tragovima prošlosti, japanskom jeziku ili pak proživite dan jednog junaka davno pročitane knjige. Slike nam ponekad govore hiljadu reči koje izviru iz iskustva koje je postalo sećanje. 
 
Stoga, pustite mašti na volju, uzmite globus, izaberite zemlju i šta želite da radite, popunite prijavu i zavrtite krug sreće. Upamtite – SVET JE KNJIGA, A VOLONTIRANJE OKREĆE STRANICE! 
 
I da podsetimo: 
 
Osnovno pravilo prijavljivanja - ko pre kampu, on ode na njega! Dovoljno je da izaberete kampove koji vam se dopadaju, poređate ih po prioritetu u onlajn prijavi i da dođete da prijavu potpišete. U prijavu moći da unesete do deset kampova po željenom redosledu, a najmanje tri. Pogledajte Opšte uslove prijavljivanja i Korak po korak.
 
Smeštaj i hrana na kampu su obezbeđeni. Vi plaćate samo put i participaciju.
 
Kampovi menjaju život. 
Pitajte bilo kog kampera, a svake godine ih je oko 800 iz Srbije a oko 50.000 iz celog sveta!
Na tebi je da izabereš čime bi se bavio/la na preko 2500 volonterskih kampova u celom svetu! 
 
Očekujemo vas!
 


Onlajn obuke Mladih istraživača Srbije – obuke.mis.org.rs
Učenje koje ostavlja mali ekološki otisak, a ima veliki značaj za očuvanje prirode.

- platforma na srpskom jeziku za one koji žele da proširuju svoja znanja o zaštiti prirode,
vodama,
volonterstvu i učešću javnosti -

OBUKE.MIS.ORG.RS pružaju mogućnost dobijanja praktičnih znanja iz različitih oblasti koje su prepoznate kao prioritetne u zaštiti prirodnih resursa, u volonterstvu, evropskim integracijama.

Korišćenje multimedija i interneta u svrhu poboljšanja kvaliteta učenja i pristupu informacijama deo su naše strategije neformalnog obrazovanja.
 
Programe obuke razvijaju stručnjači iz Mladih istraživača Srbije u saradnji sa stručnjacima iz drugih nevladinih organizacija i institucija.
 
Svaki kurs se sastoji od lekcije, dodatnog materijala za čitanje (u vidu preporučenih sajtova ili zakačenih dokumenata) i testa za proveru znanja. Polaznici koji na testu odgovore tačno na više od 70% pitanja dobijaju sertifikat.
 
Prednost ovog načina učenja je što sami odlučujete kad, kako i koliko vremena ćete provesti "na kursu".
Ukoliko vam bude nedostajalo druženje sa drugim polaznicima kursa, iskoristite forum i podetilite svoje utiske.
 

 
 

 Posetite nas u Bulevaru umetnosti 27, na Novom Beogradu. 

 Očekujemo vas!

 

 

 

Danas obeležavamo 5. decembar, Međunarodni dan volontera

 5.12.2017.

>>>

POBEDNIK Dunavskog umetnika 2017: OŠ „Đura Jakšić“ iz Perleza.

 05.07.2017.

>>>

NAJAVA DOGAĐAJA: Centralna proslava Dana Dunava, subota 10. jun, od 10 do 12 h, Zemunski kej kod restorana Venecija.

 06.06.2017.

>>>

POZIVAMO VAS na veliko letnje druženje - "MiS Caffe" u Studentskom kulturnom centru u četvrtak, 08. juna od 19 časova.

06.06.2017.

>>>