EKOLOŠKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     

 
UNFCCC

Konvencija  o klimatskim promenama u članu 6  preporučuje: trening, edukaciju i podizanje svesti javnosti.
O aktivnostima Mladih istraživača Srbije na podizanju svesti javnosti o klimatskim promenama pogledajte ovde

UNFCCC - Okvirna Konvencija Ujedninjenih nacija o klimatskim promenama je isporazum  koji teži ragulisanju negativnih uticaja klimatskim promena. Cilj Konvencije je da se koncentracija  GHG (gasova staklene bašte) stabilizuje na novou koji će dozvoliti ekosistemima da se prilagode prirodno na klimatske promene, tako da proizvodnja hrane nije ugrožena, a razvoj je omugućen u održivom pravcu (Član 2.)
Sama Konvencija ne daje ograničenja za emisiju gasova staklene bašte. Umesto toga, Konvencija preporučuje druge mehanizme, kao što je Protokol, koji postavlja obaveze u emisiji zemalja potpisnica.
Članom 4 konvencije utemeljena je ideja o zajedničkim ali različitim odgovornistima država. To je u suštini značilo da bi zemlje sveta trebalo da smanje emisiju štetnih gasova u odnosu na količinu koju su ranije ispuštale u atmosferu i onoliko koliko mogu sebi da dozvole u tom trenutku.
Lord Stern u svom revolucionarnom izveštaju o klimatskim promenama kaže: ‘’Još uvek imamo vremena da izbegnemo najgore posledice klimatskih promena, ukoliko delujemo sada i delujemo na međunarodnom nivou’’.
Imajući u vidu brojnost zemalja članica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama (192 zemlje) i veliku razliku u stavovima, potrebama i mogućnostima razvijenih i zemalja u razvoju, ne iznenađuje činjenica da je do globalnog dogovora teško doći.

Više o Konvenciji i dešavanjima na sajtu UNFCCC ovde
O aktivnostima Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije na klimatskim promenama čitajte ovdeShare