EKOLOŠKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     

 
      

 

Beograd, 26. januar 2017. godine – Koalicija 27 danas je na konferenciji za medije održanoj u Medija Centru predstavila svoj treći po redu izveštaj pod nazivom „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi“. Godišnji izveštaj sumira rezultate praćenja i analize promena u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Republici Srbiji, nastalih u skladu sa procesom pregovora sa Evropskom unijom u okviru Poglavlja 27. Izveštaj predstavlja nezavisni kritički osvrt na brojne izazove i daje konkretne predloge Vladi Republike Srbije kako da proces pregovora i pridruživanja Evropskoj uniji rezultira pravim pomakom, i poboljšanjem realnog stanja u životnoj sredini.

Izveštaj „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi“ se bavi problemima koji su se nagomilavali decenijama, a koje je moguće rešiti samo uz punu posvećenost Vlade i čvrstu odlučnost da životnu sredinu i klimatske promene postave visoko na listi prioriteta. Takođe, namera izveštaja Koalicije 27 je da pokaže da klimatske promene i kvalitet životne sredine nisu samo obaveza koja proističe iz pregovora sa EU, već pitanje koje se tiče zdravlja svih građanki i građana.“ – u ime Koalicije 27 izjavila je Tanja Petrović, direktorka Mladih istraživača Srbije.

Često se Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene u javnosti i medijima pominje kao najobimnije i najskuplje. Međutim, ako uzmemo u obzir da je vazduh u Srbiji među najzagađenijim u Evropi (prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu) i da je Svetska zdravstvena organizacija procenila da ekonomski troškovi nastali zbog preuranjenih smrtnih slučaja, a koji su rezultat zagađenja vazduha u Srbiji, iznose 33,5 odsto BDP-a, da se u našoj zemlji prečišćava samo 10 odsto otpadnih voda, dok je u budžetu Republike Srbije za upravljanje vodama u 2017. godini predviđeno samo 0,2 odsto, situacija je daleko od povoljne. Ovim izveštajem, organizacije civilnog društva koje su članice Koalicije 27, izražavaju i svoju spremnost da aktivno podrže pregovarački proces znanjem i raspoloživim kapacietima, s ciljem da se postignu najbolji mogući rezultati korisni za sve građane i građanke Republike Srbije, a to su očuvana priroda i zdravija životna sredina. 

 

Javi uvid Strategija zaštite prirode Srbije

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine koordiniralo je rad Radne grupe za reviziju Strategije o biološkoj raznovrsnosti Republike Srbije za period od 2011. do 2018. godine, čiji je zadatak bila izrada nacrta revidirane strategije. Na žalost u rad grupe nisu bile uključene organizacije civilnog društva. Imajući u vidu značaj ovog strateškog dokumenta, Mladi istraživači Srbije su prosledili komentare i sugestije nadležnom Ministarstvu, u skladu sa pozivom koji je objavljen na sajtu Ministarstva.

 
Online kurs o pregovaračkom poglavlju 27

Kurs daje pregled osnovnih pojmova i procesa vezanih za predpristupne pregovore Srbije za članstvo u EU - poglavlje 27 (životna sredina i klimatske promene).

Kurse je bespatan a nalazi se na platformi obuke.mis.org.rs

 

IZVEŠTAJ O NAPRETKU SRBIJE U 2016.

Nezvanični/radni prevod Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Republike Srbije za 2016. godinu, možete preuzeti direktno sa sajta Pregovaračke grupe 27 link

 

Članovi pregovaračke grupe 27

Ukoliko vas interesuje ko su članovi pregovaračke grupe 27 pogledajte spisak link



Share