EKOLOŠKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 

AKTUELNO

 

 

               

Od novembra 2015. godine u okviru Mladih istraživača Srbije uspostavljen je Arhus centar Novi Beograd. Više informacija o aktivnostima Arhus centra Novi Beograd možete dobiti na sajtu link ili na FB stranici link

 

oktobar 2016.

CSOnnect institucioni grant

Mladi istraživači Srbije su dobitnik granta u okviru Programa podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine - CSOnnect. Mladi istraživači Srbije će realizovati aktivnosti u saradnji sa partnerskim organizacijama Terra’s iz Subotice, Arhus centar Novi Sad, Grupa Kobra iz Niša i GM Optimist iz Gornjeg Milanovca. Aktivnosti će biti objavljivane na našoj internet stranici link

Dodeljena sredstva će omogućiti realizaciju strateških i akcionih planova, razvoj unutrašnje strukture, ali i podržati rad organizacija civilnog društva na zagovaranju promena u oblasti životne sredine na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou, prateći predpristupne pregovore Srbije za članstvo u EU - poglavlje 27.

Više informacija o programu CSOnnect možete pogledati na www.csonnect.rs

 

jun 2016.

Počela realizacija projekta "Zelene stope"

Mladi istraživači Srbije, sa partnerskim organizcijama iz sedam gradova, počeli su realizaciju projekta “Zelene stope“ koji sufinansira Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastruktureProjekat ime za cilj povećanje učešća pešaka, biciklista i korisnika javnog prevoza u ukupnom saobraćaju u izabranim gradovima u Srbiji.

Aktivnosti možete pratiti na projektnoj stranici link

 

12. maj 2016.

Plastične kese, plastična ambalaža – globalni problem

Zahvaljujući našoj volonterki Marini iz Španije predstavljamo vam neke korisne i interesantne informacije o zagađenju živototne sredine koje izaziva plastika. Pogledajte
 

1. februar 2016.

Koalicija 27: Izveštaj o proceni napretka Srbije u Poglavlju 27
 
Izveštaj su izradile organizacije udružene u Koaliciju 27, Beogradska otvorena škola, Centar za unapređenje životne sredine, Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR), Mreža za klimatske akcije Evrope (Climate Action Network Europe-CAN), NVO Fraktal, GM Optimist, Mladi istraživača Srbije (MIS) i WWF – Svetski fond za prirodu, kancelarija u Beogradu uz podršku Fondacije Hajnrih Bel, predstavništvo u Beogradu i u saradnji sa Alijansom za životnu sredinu i zdravlje
(Health & Environment Alliance - HEAL) koja je doprinela komentarima i mišljenjem u vezi sa kvalitetom vazduha.
U izveštaju su predstavljeni glavni pomaci u razvoju politike životne sredine i klimatske politike u Srbiji, analizirani izazovi i
date preporuke za dalje unapređenje. Izveštaj predstavlja doprinos Kolacije 27 razvoju politike životne sredine i unapređenju kvaliteta života.

 

 14. oktobar 2015.

Naj volonter za prirodu 2015
 
Prepoznajući i vrednujući izuzetna angažovanja pojedinaca koji volonterski sprovode aktivnosti na zaštiti prirode, a motivisani dugogodišniim radom sa volonterima, kao i radom na zaštiti i očuvanju biodiverziteta i zaštićenih područja, Mladi istraživači Srbije otvaraju ovogodišnji konkurs za „Naj volontera za prirodu“.
Godišnja nagrada za volontere u zaštiti prirode ima za cilj da promoviše značaj uključivanja volontera u aktivnosti zaštite prirode, da podstakne inicijative pojedinaca i organizovanih grupa, kao i da pokaže vrednosti volonterskog rada, saradnje i uključivanja građana u procese donošenja odluka vezanih za zaštitu prirode.
Iako zvanično nije dovoljno vrednovano i priznato, volontersko angažovanje pojedinaca na zaštiti prirode u Srbiji je tradicionalno i veoma rasprostranjeno. Nagrada „Naj volonter za prirodu“ je samo jedan od načina kako Mladi istraživači Srbije, u saradnji sa brojnim organizacijama i institucijama, stvaraju povoljnije uslove za volontiranje i omogućavaju bolju zaštitu prirode.
 
Odluku o dobitniku nagrade „Naj volonter za prirodu u 2015. godini“ će doneti komisija sastavljena od stručnjaka iz institucija i organizacija civilnog društva. Imena članova komisije će biti objavljena nakon donošenja odluke.
 
Prijave za „Naj volontera za prirodu“ možete slati do 24. novembra 2015. godine.
Prijavu možete popuniti na ovom linku
 
 

 
 
Prenošenje iskustva Višegradskih zemalja o malim porodičnim poljoprivrednim domaćinstvima i zaštiti prirode u Srbiju
 
Mladi istraživači Srbije je zajedno sa Eko centrom i partnerima: CEEweb iz Mađarske, Juniperia iz Češke, Daphne – Institute of Apllied Ecology iz Slovačke i Naturalist Club iz Poljske, raditi na podizanju kapaciteta u unapređenju saradnje sektora zaštite prirode i poljoprivrede.
Projekat je podržao Međunarodni Višegrad Fond i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Koreje.
Više informacija o projektu i pregled aktivnosti možete videti ovde

 

 

avgust, 2014.
Početak implementacije projekta „Zainteresovani za održivost zaštićenih područja – 3ZA“ 

Projekat je podržan kroz program SENSE - Podrška organizacijama civilnog društva iz oblasti zaštite životne sredine u Srbiji. Program implementira Regionalni centar za životnu sredinu (REC), uz podršku Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA). Više o projektu na linku

 
juli, 2014.
Projekat "Kao na razglednici - šta prirodi Srbije donosi članstvo u EU"
Projekat realizuju Mladi istraživači Srbije uz podršku Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.
Više informacija i pregled aktivnosti na linku
 
 
 
jun 2014.
Nastavak "Zelene stolice"
Predsednik i članovi Odbora za zaštitu životne sredine održali su 24. juna 2014. godine u Narodnoj skupštini sastanak sa predstavnicima organizacija civilnog društva koje su deo institucionalnog mehanizma „Zelena stolica“.
Institucionalni mehanizam „Zelena stolica“ počeo je sa radom u junu 2013. godine, na inicijativu sedam organizacija civilnog društva: Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradska otvorena škola, Centar modernih veština, Evropski pokret u Srbiji, GM Optimist, Inženjeri zaštite životne sredine i Mladi istraživači Srbije. 
Ovaj mehanizam podrazumeva učešće predstavnika organizacija civilnog društva, koje se bave pitanjima iz oblasti životne sredine, na sednicama, javnim slušanjima i ostalim aktivnostima koje organizuje Odbor za zaštitu životne sredine. 
 
maj 2014.
Prvi sastanak Foruma za životnu sredinu i klimatske promene

Evropska komisija, Generalni direktorat za životnu sredinu, je nastavio dijalog sa organizacijama koje se bave životnom sredinom i klimatskim promenama u zemljama Zapadnog Balkana i Turske kroz Forum.
Prvi sastanak članica Foruma je održan u Budvi i imao je za cilj postizanje dogovora o okviru rada foruma, aktivnostima u 2014. godini, temama i metodama za treninge itd. Članice foruma iz Srbije su: Mladi istraživači Srbije, CEKOR i Ambasadori životne sredine i održivog razvoja.
 
  
April 2014.
Međunarodni trening „Obrazovanje za održivost“
 
Trening je organizavan u Ekološkom centru "Radulovački" u Sremskim Karlovcima. Učesnici treninga su razvijali znanja o metodama efikasnog obrazovanja za održivi razvoj. Treningu je prisustvovalo 25 mladih aktivista za zaštitu životne sredine iz Češke, Srbije, Albanije, Jermenije, Moldavije, Gruzije, Rusije, Porugalije, Mađarske, Velike Britanije i Belgije.
Više na linku
 
1. april 2014.
EKO REGISTAR
 
Ministarstvo energetike, razvoja i zastite zivotne sredine Republike Srbije i Agencija za zastitu zivotne sredine, uz podrsku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, uspesno su zavrsili projekat unapredjenja i azuriranja Ekoregistra, odnosno nacionalnog metaregistra za informacije o zivotnoj sredini.
Ekoregistar predstavlja bazu podataka i portal ka postojecim bazama i dokumentima sa informacijama iz oblastizivotne sredine i nalazi se na sledecoj adresi
 
 
 
 
11.mart 2014.
Pridružite se globalnoj akciji "Earth Hour"
 
 

Najpoznatija svetska akcija „Sat za našu planetu“ u koju se uključuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku kako je moguće preduzeti nešto po pitanju ublažavanja klimatskih promena i ove godine biće održana 29. marta u 20.30h kada će, na tačno sat vremena, škole, javne institucije, šoping centri i spomenici širom Srbije i sveta isključiti rasvetu.

 
"ZAinteresovani ZA održivost ZAštićenih područja - uključiti, povezati i ojačati”
maj 2013.

Projekat se bavi problemom slabog ili nikakvog učešća zainteresovanih strana u donošenju odluka vezanih za zaštićena prirodna dobra i vodna  područja, koje je u interesu održivog razvoja tih područja. Na osnovu identifikovanih potreba projekat su osmislili i implementiraće ga Mladi istraživači Srbije, Eko Centar i Centar za inovativne aktivnosti- CINA. Projekat će trajati do februara 2014. godine. Projekat je podržan kroz program SENSE- Podrška organizacijama civilnog društva iz oblasti zaštite životne sredine (OCD) u Srbiji. Program implementira Regionalni centar za životnu sredinu (REC), uz podršku Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).
Projektne aktivnosti pratite ovde

 
Postavljeni temelji za ekološku mrežu Natura 2000
jun 2012.

Uvažavajući činjenicu da se veliki deo evropske biološke raznovrsnosti nalazi u regionu Dinarskog luka, proširenje Natura 2000 na srednju i istočnu Evropu pokazalo se izuzetno važno za ostvarivanje političkih ciljeva EU vezanih uz biodiverzitet. Kako bi se Srbija i Crna Gora bolje pripremile za ulazak u Evropsku uniju, te u tom pravcu prilagodile, i pri tom  očuvale svoja prirodna bogatstva, WWF, svetska nevladina organizacija za prirodu, u partnerstvu s nevladinom organizacijom Green Home iz Crne Gore, Mladim istraživačima Srbije i Institutom za primenjenu ekologiju iz Slovačke Daphne, realizovao  je projekat „Jačanje kapaciteta javnog i civilnog sektora u Srbiji i u Crnoj Gori za primenu EU propisa za zaštitu prirode“.

 

Završen projekat “Partnerske akcije za zaštitu biodiverziteta zapadnog Balkana“
29. decembar 2011.
U prethodne dve godine Mladi istraživači Srbije su, sa brojnim partnerima, radili na projektu koji je doprineo zaštiti biodiverziteta u regionu kroz jačanje kapaciteta nevladinih organizacija za primenu EU Direktiva za zaštitu prirode, ali i za zagovaranje, sprovođenje kampanja, umrežavanje.
Na blogu projekta možete da pročitate veliki broj tekstova o aktivnostima, o stavovima, o EU Direktivama, o saradnji, problemima i rešenjima.
Više


30. novembar 2011.
Uspešan početak kampanje “Oplaneti se! Recikliraj“
Zelena lista Srbije je novu kampanju počela u Raškoj gde su građani prikupili 12 tona papira za reciklažu. Samo nedelju dana kasnije organizovana je akcija u Vranju na kojoj je prikupljeno 8 tona starog papira, plastike, električnog i elektronskog otpada, koje je transportovan u reciklažne pogone.

Više informacija pročitajte na sajtu Oplaneti se!
U dosadanjim akcijama učestovalo je oko 3000 građana.
Akcije u lokalnim zajednicama Zelene liste Srbije nastaviće se u aprilu 2012. godine.

 

U okviru mreže NVO ''Natura 2000 resursni centar Srbije'' napravljena je baza promotivno-edukativnih resursa.
Ukoliko organizujete neku radionicu/trening/seminar i trebaju vam posteri, brošure i/ili lifleti, pogledate u bazi, pronađete šta vam treba i ko to ima, a potom u detaljima pronađite izdavače/autore i kontaktirajte ih!
Ili ako vam je potreban neko ko može da održi radionicu, trening ili predavanje na neku temu, pogledate u bazu i kontaktirate kolege koje to već rade. Pogledajte bazu ovde


Pozivamo Vas da svojim potpisom podržite inicijativu da u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine radimo na povezivanju, osnaživanju i legalizaciji rada samostalnih sakupljača sekundarnih sirovina koji čine veoma važnu kariku u lancu upravljanja otpadom. Potpišite peticiju na ovom linku
 Promocija socio ekonomskih koristi ekološke mreže Natura 2000

14.novembar 2011.
Iako postoji ograničen broj podataka, studije koje su urađene jasno pokazuju da su koristi Natura 2000 područja za društvo i ekonomiju mnogo veće od troškova očuvanja tih područja. Natura 2000 područja imaju ključnu ulogu u očuvanju evropskog biodiverziteta. Osim toga Natura 2000 područja: pomažu prečišćavanje vode, skladište ugljenik, štite od poplava i erozije. Ova područja su domaćini vrstama koje su ekonomski značajne: polinatorima, istrebljivačima štetočina, ribama, sortama divljih useva itd. Natura 2000 područja pružaju ogromne mogućnosti za razvoj turizma i rekreativnih programa.
Mladi istraživači Srbije, u saradnji sa WWF i članicama mreže „Natura 2000 Resursni centar Srbije“ će promovisati koristi uspostavljanja ekološke mreže Natura 2000 kroz niz aktivnosti. Projekat je podržan od strane Kraljevine Holandije – Ministarstva spoljnih poslova, kroz Matra program ambasade u Srbiji.
Aktivnosti na projektu pratite ovde


U sredu, 26. oktobra, u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, otvorena je izložba "15 dobrih načina za očuvanje prirode"! Izložba je razultat malih lokalnih akcija unutar projekta "Partnerske akcije za zaštitu biodiverziteta na zapadnom Balkanu", koji realizuju Mladi istraživači Srbije, WWF, Green Home i Sunce. Izložbu je otvorio državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, prof. dr. Ivica Radović, i biće otvorena do 2. novembra.
Više informacija na blogu
Fotografije sa otvaranja možete pogledati na facebook profilu Mladih istraživača Srbije

   


 Počela kampanja Zelene inicijative

5. septembar 2011. godine

U saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Zelena inicijativa će, u narednih 16 meseci realizovati brojne zajedničke aktivnosti koje će biti usmerene ka podsticanju primarne selekcije otpada na lokalnom i nacionalnom nivou, kao i povećanom učešću svih relevantnih aktera u oblasti prikupljanja reciklažnog materijala.
Dvadesetdve organizacije građanskog društva, članice Zelene inicijative, među kojima i Mladi istraživači Srbije, potpisale su Memorandum o realizaciji zajedničkih aktivnosti, da bi ozvaničilie svoju posvećenost, definisale uloge i obaveze tokom realizacije kampanje.
Pročitajte više ovde
 

 
Volonterski kamp na Obedskoj bari – četrnaesti!!!!!
07-20 avgust 2011.
Ukoliko posetite Obedsku baru i oduševite se njenom lepotom, bogatstvom i raznovrsnošću živog sveta, posebno ptica, imajte na umu da doprinos zaštiti ovog rezervata prirode daju i brojni volonteri iz inostranstva.
Ukoliko uzmemo samo prosečne podatke sa naših kampova (15 volontera po kampu; 9 radnih dana tokom kampa; 6 radnih sati po danu; 5 ljubitelja Obedske bare po kampu; 20 fotografisanih ptica po kampu), dolazimo da pokazatelja uspeha našeg rada u ovom specijalnom rezervatu prirode:
- više od 200 volontera iz celog sveta – sa tri kontinenta,
- najmanje 120 dana ili
- oko 700 sati
provelo je vrele avgustovske dane radeći na revitalizaciji vlažnih livada na Obedskoj bari.
Sigurni smo da u svetu postoji bar 100 volontera koji su zavoleli Obedsku baru! kao i da se najmanje 200 fotografija ptica i lepota Obedske bare nalaze na desktopovima, profilima društvenih mreža, blogovima i internet stranama volontera koji su doprineli povratku ptica na Obedsku baru.
Zahvaljujemo se svima koji su nas podržali u prethodnih 14 godina!
Mladi istraživači Srbije/Volonterski servis Srbije nastavljaju borbu da povratak ptica na Obedsku baru-pridružite nam se!
Sledeće godine MIS-VSS slavi 20 godina aktivnosti na Obedskoj Bari!

foto dr Slobodan Puzović


Oplaneti se! kampanja se nastavlja
Članice Zelene liste Srbije (ZLS), u nešto izmenjenom sastavu o odnosu na prethodne godine, nastavljaju svoj rad na podizanju svesti građana o upravljanju otpadom i reciklaži.
Novost je da će lokalne organizacije, članice ZLS, zahvaljujući podršci USAID-a i Instituta za održive zajednice, imati mogućnost da sarađuju sa većim brojem organizacija koje su okupljene u zajedničku inicijativu za životnu sredinu. Očekujemo da će projekat, zahvaljujući iskustvu i raznovrsnosti partnera, kao i pažljivoo planiranim aktivnostima, imati veoma značajne rezultate.
Mladi istraživači Srbije nastavljaju da koordinišu rad ZLS.
Više informacija uskoro na sajtu


Za sve one koje više vole da se informišu o ekološkoj mreži Natura 2000 i o zaštiti biodiverziteta iz štampanih materijala, u okviru projekta Parterske akcije za zaštitu biodiverziteta, početkom oktobra 2011. godine biće u ponudi brojne brošure i lifleti.
Između ostalog, Eko centar je pripremio prevod brošure „Zašto je biodiverzitet važan“ i „Usluge prirode“. Grupa organizacija (Protego, DZPPV, ADZPP, DZPR) rade na pripremi publikacija „Uloga NVO u aktivnoj zaštiti prirode“ i „Natura 2000“. Ekološko istraživačko društvo „Mladen Karaman“ priprema materijale o ex situ zaštiti.
Svi štampani materijali biće dostupni za preuzimanje u kancelarijama Mladih istraživača Srbije od oktobra.


U toku su pripreme NVO iz Srbije za VII Ministarsku konferenciju “Životna sredina za Evropu”

Nakon niza konsultacija, i dva održana sastanka, nevladine organizacije Srbije bi trebalo uskoro da usvoje finalnu verziju dokumenta sa stavovima o temama konferecije „Životna sredina za Evropu“. U dokumentu će biti predstavljena mišljenja i preporuke organizacija koje se bave životnom sredinom o: održivom upravljanju vodama i vodenim ekosistemima; vodama i ozelenjavanju ekonomije kao i zelenoj ekonomiji: uključivanje životne sredine u ekonomski razvoj.
Zahvaljući podršci misije OEBS u Srbiji, kao i Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Kabinetu potpredsednika Vlade Srbije za Evropske integracije, Zvezan Kalmar iz organizacije CEKOR će putovati u Astanu, gde se održava konferencija, i preneće stavove organizacija iz Srbije.

 

  

Mladi istraživači Srbije među dobitnicima CSOnnect institucionalnog granta

Nakon 40 godina posotojanja i vrednog rada, dobili smo prvi institucionalni grant!   >>>

POZIV ZA UČESNIKE: Eko kamp „Sačuvajmo Dunav” od 14. do 22. avgusta 2016. godine

 15.07.2016.

>>>

Učestvujte u takmičenju, postanite "Dunavski umetnik"

16.05.2016.

>>>

ODRŽANA NACIONALNA KONFERENCIJA O UČEŠĆU JAVNOSTI U ZAŠTITI PRIRODE

 13.02.2014.

>>>

Onlajn obuke Mladih istraživača Srbije – obuke.mis.org.rs – Učenje koje ostavlja mali ekološki otisak, a ima veliki značaj za očuvanje prirode.

 30.01.2014.

>>>