EKOLOŠKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     

 

Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara

Banatski pesak ili Deliblatska peščara zahvata površinu od 33.610ha i nalazi se između Dunava i zapadnih padina  Karpata. Reljef karakterišu peščane dine koje se prostiru u pravcu jugoistok-severozapad i nastale su radom jugoistočnog vetra – košave. Do početka pošumljavanja (prva polovina XIX veka) peščara je bila najveća zona sa nevezanim peskom u Evropi.
Danas je Deliblatska peščara ostrvo stepe i šumo-stepe, koja se odlikuje travnim, žbunastim i šumskim staništima. Bogatstvo flore se ogleda u postojanju oko 900 vrsta viših biljka. Ovo je jedino mesto u Srbiji gde se sreće: Banatski božur, Stepski božur i Pančićev pelen. Zbog prisustva velikog broja retkih i ugroženih ptica Deliblatska peščara je uvršćena u najznačajnija staništa ptica u Vojvodini – IBA područje. Prostor peščare stavljen je pod poseban režim zaštite u okviru Specijanog rezervata prirode „Deliblatska peščara“ i nominovana je za program zaštite Čovek i biosfera pri Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO MAB).

Naš rad u Rezervatu
Mladi istraživači Srbije organizuju volonterske radne kampove na Deliblatskoj peščari od 1997.godine. Cilj kampova je aktivan doprinos zaštiti ovog specijalnog rezervata prirode a aktivnosti tokom kampova su se menjale. Kampovi se organizuju u saradnji sa JP Vojvodinašume, upravljačem ovog specijalnog rezervata.

Do sada se na kampovima na Deliblatskoj peščari radilo na: uklanjanju posledica šumskih požara i izgradnji  informativnog centra.

Foto izvor www.deliblatskapescara.info/index.galerija.htmlShare