VOLONTERSKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     

 

Vesti

 

POZIV ZA VOLONTERE: Sat za našu planetu, 23. mart u 20.30 sati

    

 

Organizator programa: "WWF - World Wide Fund for Nature" ili "Svetski fond za prirodu" osnovan je 1961. godine. Danas sa više od 5 miliona pristalica na svih 5 kontinenata, WWF ima predstavništva u više od 90 zemalja i može slobodno da tvrdi da je odigrao ključnu ulogu u razvoju medjunarodnog pokreta za očuvanje prirode. www.panda.org
 
O programu: Stotine miliona ljudi, organizacija, kompanija  širom sveta se ujedinjuju svake godine u akciji Sat za našu planetu  u želji da se odgovrnima pošalje snažna poruka da se protiv klimatskih promena može i mora preduzeti nešto.
Najveći svetski volonterski događaj u oblasti zaštite životne sredine , koji je pre sedam godina pokrenuo WWF, ove godine se organizuje 23. marta u 20:30 sati.

„Sat za našu planetu“ (Earth Hour) je nastao 2007. godine u Sidneju (Australija) u organizaciji WWF-Svetskog fonda za prirodu, kao podrška inicijativi protiv klimatskih promena. Pokazavši stav povodom neracionalne potrošnje električne energije i emisije CO2, dva miliona ljudi i više od 2000 kompanija isključilo je svetlo na sat vremena.

U međuvremenu, “Sat za našu planetu” je postao najveća svetska globalna akcija u kojoj milioni ljudi, kao i nebrojene institucije, kompanije i mnoge organizacije, gase svetlo na sat vremena, a dekorativne rasvete su isključene i na zdanjima kao što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju, čuveni most Golden Gate i mnogi drugi.
Satu za našu planetu će se priključiti više stotina miliona ljudi, u preko 7000 gradova u 152 države. Osim poziva pojedincima i institucijama da isključe svetlo, cilj nam je da ljude angažujemo da razmišljaju i delaju i nakon ovih sat vremena.

Podršku ovoj akciji su pružile gradske uprave Beograda, Novog Sada i do sada preko 40 opština u Srbiji, relevantna ministarstva i institucije, univerziteti u Srbiji, brojni mediji, kao i mnoge druge organizacije civilnog društva, kompanije i poznati pojedinci.

Zaduženja volontera:

  • podrška organizatorima na promociji događaja “Sat za našu planetu” koja će se održati u tržnom centru „Delta City“ 15, 16. i 17. marta u periodu od 10.00 do22.00 (u smenama od10-14, 14-18, 18-22 sata):
              1.   cirkulisanje po tržnom cetru i podela bookmarker-a kao poziva građanima da se priključe akcji za 23. mart i u      periodu od 20.30 do 21.30 ugase sve potrošače električne energije.
              2.    dežurstvo za info pultom gde će se sa posetiocima raditi računanje ekološkog otiska, kviz o vodenom otisku, popunjavanje upitnika o klimatskim promenama; podela promo materijala, tj. pozivanje na akciju i na događaje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i ostalim gradovima u kojima će se održati ista akcija.
  • podrška organizatorima u organizaciji događaja “Sat za našu planetu” 23. marta, na Studentskom trgu u Beogradu, u vremenu od 18.00 do 22.00 sati.

Rad sa volonterima: Volonteri će raditi u grupi a za koordinisanje njihovih obaveza će biti određena jedna osoba iz same grupe volontera, u svakoj smeni. Posle selekcije, izabrani volotneri će se sastati sa timom na orijentaciji, gde će se dogovoriti oko obavljanja predviđenih zadataka. Molimo vas da se ne prijavljujete ako ne možete da dođete na pripremni sastanak.

Vreme angažovanja: Potrebni su volonteri u „Delta City“-ju 15, 16. i 17. marta u periodu od 10.00 do 22.00 (u smenama od10-14, 14-18, 18-22 sata) i 23. marta na Studentskom trgu od 18.00 do 22.00 sati.  Prioritet će dobiti volonteri koji mogu da budu na raspolaganju u ve’em broju smena.

Pripremni sastanak je obavezan. Održaće se u četvrtak, 14.03. u popodnevnim satima, ali tačno mesto (Novi Beograd ili centar grada) i vreme znaćemo tek kada napravimo selekciju.

Profil volontera: Nije neophodno nikakvo prethodno znanje ili veština za obavljanje ovog posla. Bitno je pre svega da volonteri žele da nauče i da pomognu. Sve potrebne informacije volonteri će dobiti na orijentaciji, a u toku programa će imati podršku koordinatora volontera.

Broj volontera: 10 volontera za “Delta City” i 15 za događaj na Studentskom trgu

Šta volonter može da očekuje od programa:
-    da bude deo jedinstvene beogradske, srpske i svetske manifestacije
-    da nauči kako se računa ekološki otisak, o klimatskim promenama, o ekološkim organizacijama u Beogradu i šire
-    zanimljiva poznanstva i druženje sa ljudima sličnog interesovanja
-    da bude deo dinamičnog i društveno angažovanog tima
-    majicu i osveženje
-    potvrdu o volontiranju i učešću

Rok i način prijavljivanja:

Prijavu možete naći ovde, a zvanični poziv ovde.

Prijava traje do srede, 13. marta, do 11.00 sati. Svi volonteri će biti obavešteni o rezultatu selekcije do 13.00
Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije su zaduženi za regrutaciju volontera: Bulevar umetnosti 27, Novi Beograd, www.mis.org.rs,    vss@mis.org.rs
 
<<< Nazad


Komentar

Nema komentara

Dodaj komentar

Share