VOLONTERSKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     

 

Vesti

 

POZIV ZA VOLONTERE: oslobodimo bioskope - postanimo deo kulturne revolucije na Međunarodni dan volontera - 5. decembra!

Mladi istraživači Srbije podržavaju građanski aktivizam i promovisanje vrednosti volonterstva. Ovom prilikom, a na Međunarodni dan volontera 5. decembra, pozivamo vas da se priključite Pokretu za okupaciju bioskopa, grupi građana sa inicijativom, mladim umetnicima i radnicima u kulturi.

 
Vrata bioskopa su vam otvorena, dođite!
 
Svi prijavljeni volonteri su dobrodošli! Očekujemo vas u 10 sati u petak, 5. decembra ispred bioskopa "Zvezda" na Terazijama. Molimo vas da se upišete ovde.
 
OBAVEZNO PONESITE SVOJE RUKAVICE ZA RAD I, AKO IMATE, NEKO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE I KRPICE.
____________________________________________________________________________
Pokret za okupaciju bioskopa je grupa građana sa inicijativom. Budući da je jezgro grupe određeni broj mladih umetnika, tj. kulturnih delatnika, čitava stvar je bila naravno inicirana pitanjem privatizacije Beograd filma, odnosno zatvaranjem 14 beogradskih bioskopskih sala, i nenadoknadivom štetom koja je time načinjena srpskoj kinematografiji. Međutim,  otvaranjem vrata bioskopa "Zvezda", otvorena su i mnoga druga pitanja, da mikronarativ koji se tiče problematike u okviru naše profesije, proširimo na niz drugih pitanja.

Programska politika pokreta, je do sada bila baziranja na tri projekcije dnevno, od kojih su dva filma, jugoslvenski klasici, a jedan autorski ili debitantski film nekoga od mladih reditelja. Uz podrsku FAF-a, program se nadalje kreira i obogaćuje. Postoje i ponude za projekcije drugih filmova i distributera, organizovanje tribina, na kojima bi se razgovaralo o postojećim problemima, privatizacije, malih akcionara, kulturne baštine i nasleđa, i stanja u kulturi uopšte.
Cilj ovog čina i jeste bio to. Otvaranje dijaloga, otvorenim vratima bioskopa, koji usput, zamislite, već 10 dana, ima svoj program, i danas je već skoro sasvim funkcionalan i  čist. To bi značilo da je ovo protest koji funkcioniše po principima konstruktivnog, a ne rušilackog.
Svaka građanska inicijativa, i poziv na javno problematizovanje i delovanje, sama po sebi je politički čin. Uostalom, živimo u vremenu u kome je svaki javni akt politički čin. Politika u izvornom smislu i jeste bavljenje interesima grada. Ali ono sto je važno naglasiti, je da ovo nije politički obojen čin. Model medijske paznje je vrlo često usmeren na jedan zajedljivi senzacionalizam, koji govori o etiketama, zadnjim namerama, problematizuje delovanje grupe, i očekuje političku zaleđinu, kao i odgovore na pitanja, koja bi trebalo da se postavljaju na sednicama Skupštine. 
Ukoliko živimo u zemlji u kojoj je danas nemoguće poverovati u čistotu motiva, onda je ovo sve besmisleno. Mi ne verujemo da jeste. Sve veći broj građana, koji nude pomoć i podršku takođe govori o tome, da to nije slučaj. Želimo da osposobimo bioskop. Želimo da priredimo program. Želimo da govorimo o problemima kulture, naglas, a ne samo u najužim krugovima istomisšjenika, jer to nije način da se stvari menjaju. Transparentan dijalog i nametanje razgovora o problemima su neophodnost ovog vremena. Jedino tako možemo doći do eventualnih rešenja.
Zato smo ovde.
 
Veliki broj volontera, koji je učestvovao u akciji je dokaz, da postoji zdravo jezgro, čisti motivi, i spremnost na delovanje. Takođe, budući da je sala puna, postoji i interesovanje, i želja za resšnjem problema o kojima želimo da govorimo. I najvažnije od svega, sve ovo govori o tome da je Beograd živ, i da je samo bio uspavan. Čin ulaska u bioskop je bio alarm, koji budi grad, i poziva na razgovor. 
 
Pokretu za okupaciju bioskopa<<< Nazad


Komentar

Nema komentara

Dodaj komentar

Share