O NAMA  
 
  Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com  
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     

 

Vesti

 

 

Nacionalni komitet za volontiranje konstituisan je na prvoj sednici komiteta koja je održana u petak 17. juna u Palati Srbija.

Osnivanje Nacionalnog komiteta je prilika da se podrži institucionalni razvoj volontiranja u Srbiji, čime bi se na nacionalnom nivou osigurali osnovni principi volontiranja i olakšala saradnju između državnih institucija i nevladinog sektora. Komitet je savetodavno telo čiji je rad javan i koje sprovodi mere i aktivnosti s ciljem promovisanja i daljeg razvoja volonterstva u Srbiji. U toku je priprema internet strane www.volontiranje.gov.rs gde će sve zainteresovane strane moći da se informišu o njegovom radu, kao i da se daju svoju podršku volonterskom pokretu u Srbiji.

Inicijativa za formiranje Nacionalnog komiteta za volontiranje povodom Međunarodne godine volontera 2011 potekla je iz civilnog sektora,  od strane Mladih istraživača Srbije, Pokreta gorana Vojvodine i Saveza izviđača Srbije, još 2009. godine. 2011. godine Ministarstvo rada i socijalne politike prepoznalo je njen značaj i postalo njen formalni nosilac. 

Komitet čine predstavnici ministarstava (pored Ministarstva rada i socijalne politke, Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvo prosvete i nauke), predstavnici nevladinog sektora (Mladi istraživači Srbije, Građanske inicijative, Centar za integraciju mladih, SMART kolektiv), kao i Unija poslodavaca Srbije i Stalna konferencija gradova i opština. Rad komiteta je podržan od strane Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, UNICEF-a i Međunarodne organizacije rada (ILO).

Plan aktivnosti obuhvata obeležavanje Međunarodne godine volontera i Evropske godine volontiranja, u cilju priznanja, promocije i podrške volonterskom radu, povezivanje volonterskih organizacija, volontera i ostalih zainteresovanih strana preko internet stranice www.volontiranje.gov.rs, promovisanje i unapređenje zakonskog okvira kojim se uređuje volonterstvo, obuke za organizatore volontiranja za izradu programa volontiranja, javne pozive na volontiranje, nacionalni konsultativni sastanak zainteresovanih strana (planiran za septembar) i obeležavanje 5. decembra, Međunarodnog dana volontera.

<<< Nazad


Komentari

Nema komentara

Unesi komentar

Share