VOLONTERSKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     

 

Vesti

 

Nacionalna konferencija o volontiranju - 5. decembar, Međunarodni dan volontera - Pismo Istraživača svima koji su kroz naše volonterske programe u poslednjih 35 godina doprineli pozitivnoj promeni u društvu

5. decembar je proglašen međunarodnim danom volontera još 1985. godine od strane Ujedinjenih nacija, sa ciljem da se svet zahvali volonterima, ali i da se istakne značaj njihovog doprinosa društvu kroz aktivno građanstvo, jačanje socijalne kohezije i razvoj demokratije.

Upravo je to cilj i Nacionalne konferencije o volontiranju, koja će sutra, 5. decembra, u Palati Srbija u Beogradu okupiti više od 170 predstavnika javnog, privatnog i neprofitnog sektora, koji će se prvi put zajedno izjasniti o potrebama daljeg razvoja volonterstva u Srbiji, a i koje će se zajedničkim glasom zahvaliti volonterima u Srbiji: mladima, starima, (ne)zaposlenima, u radu na zaštiti životne sredine, na socijalnim pitanjima, na "mobama", u kulturi, umetnosti, u zemlji, ali i u inostranstvu u ime svih nas, i na opštem razvoju društva. Sutra ćemo obeležiti, zajedno sa celim svetom, kraj Evropske godine volontiranja i kraj desetogodišnjice Međunarodne godine volontera, afirmišući vrednosti zajedništva, solidarnosti, tolerancije, dostojanstva, poverenja i odgovornosti.

Pored volontera i volonterki, organizacija civilnog drušva, javnih preduzeća, ministarstava, ustanova kulture, međunarodnih institucija i organizacija, fondacija, lokalnih samouprava, mreža organizacija, zavoda, kompanija, komora, na Konferenciji će govoriti i predsednik Republike Srbije, Boris Tadić, ministar rada i socijalne politike, ujedno i predsednik Nacionalnog komiteta za volontiranje, Rasim Ljajić, Ambasador Evropske unije u Republici Srbiji, gospodin Vensan Dežer, gospođa Judita Raihenberg, šefica kancelarije UNICEF-a, gospođa Snežana Divac ispred Divac Fondacije.

Nacionalnu konferenciju organizuje Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike, Ministarstvom omladine i sporta, Građanskim inicijativama, Mladim istraživačima Srbije i UNICEF-om, sa početkom u 12 sati u Palati Srbija, sala Jugoslavija, Bulevar Mihaila Pupina 2, u Beogradu.


Kampanja realizovana povodom Međunarodne godine volontera 2001. rezultirala je izborom predstavnika Mladih istraživača Srbije za učesnika završne svečanosti te kampanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (5. decembar 2001. godine), kao predstavnika Evrope.

Povodom 2011. godine, desetogogišnjice Međunarodne godine volontera, a na 5. decembar 2009. godine, pokrenuli smo inicijativu za zajedničku akciju na nacionalnom nivou, zajedno sa Savezom izviđača Srbije i Pokretom gorana Vojvodine. Zatim smo nastavili istraživanje o dimenzijama volonterstva u Srbiji projektom "Definišimo i afirmišimo volontere". Učestvovali smo u javnim raspravama pri donošenju Zakona o volontiranju, a zatim i bili jedni od inicijatora za formiranje Nacionalnog komiteta za volontiranje, koji je, pod predsedavanjem Ministarstva rada i socijalne politike, formiran maja 2011. godine.

Mladi istraživači Srbije već 35 godina rade na promociji, podršci, vrednovanju volonterskog rada i doprinosa. Preko volonterskih radnih kampova u zemlji i inostranstvu, dugoročnih programa volontiranja stranih i domaćih volontera u zemlji i inostranstvu, direktno smo dotakli, podstakli na promenu ili potpuno promenili više od 10.000 ljudi. Ovom prilikom se svima od srca zahvaljujemo.

Vaši Istraživači
<<< Nazad


Komentar

Hvala i vama! By Guest on Dec 05 2011 at 3:30 AM
Hvala vam sto ste nam omogucili da volontiramo i promenimo nase zivote.
Hvala vam i sto ste nas se setili ovim pismom!

Dodaj komentar

Share