O NAMA  
 
  Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com  
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     

 

Vesti

 

 

Međunarodni volonterski kamp u okviru Volonterskog socijalnog servisa: "U istom sosu"

NAJLEPŠE STVARI U ŽIVOTU SU DŽABE

Volonteri iz različitih zemalja zajedno sa svojim vršnjacima sa intelektualnim teškoćama iz Srbije grade inkluzivno društvo u malom, po njihovim pravilima
 
U Sremskim Karlovcima, na međunarodnom volonterskom kampu pod imenom „U istom sosu“, okupili su se volonteri iz Koreje, Češke, Rusije, Slovenije da sa svojim vršnjacima sa intelektualnim teškoćama iz Srbije provedu 9 dana, od 12. do 20. novembra, družeći se i bolje upoznajući, kako jedni druge, tako i svoje granice prema „drugačijem“. „Drugačije“ je nekada bolest, nekada strani pasoš, boja kože, nepoznat jezik a nekada i mi sami sebi onog trenutka kada počnemo – da volontiramo. 
 
Ovaj kamp je samo jedna od brojnih aktivnosti Volonterskog socijalnog servisa, modela volonterskog programa u socijalnoj zaštiti podržanog od strane Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva rada i socijalne politike koji je od 2009. godine prihvatilo više od 10 udruženja građana i Kancelarija za mlade iz beogradskih opština Novi Beograd, Palilula, Savski venac, Obrenovac, ali i iz Valjeva i Novog Pazara.
 
Strani volonteri imaju priliku da sa prijateljima sa intelektualnim teškoćama iz drugih delova naše zemlje podele svoju kulturu i običaje, ali i da skrenu pažnju na nezavidan položaj osoba sa mentalnim teškoćama u našem društvu. Tokom kampa oni zajedno učestvuju u fotografskim radionicama, u kulinarstvu i svakodnevnim obavezama, a tako i dokazuju pravilo da se socijalna isključenost marginalizovanih ljudi smanjuje njihovim aktivnim učešćem kroz volontiranje. 
 
Ovo je poslednji u nizu od 20 volonterskih kampova Mladih istraživača Srbije i lokalnih partnera ove godine. Volontiranje utiče na lični razvoj volontera i onih kojima služe, a preko njih i na razvoj društva i potvrdu pozitivnih vrednosti kao što su prijateljstvo, solidarnost i tolerancija..
 
 
 
                           Projekat „Budi heroj! – Volonterski socijalni servis“
                           realizuju Mladi istraživači Srbije
                           finansira Ministarstvo omladine i sporta i
                           Ministarstvo rada i socijalne politike
                           Republika Srbija


 

 

<<< Nazad


Komentari

Nema komentara

Unesi komentar

Share