EKOLOŠKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     

 

Vesti

Kopenhagen - uzbudljiv roman (izvor BBCSerbian)

Priča o klimatskom samitu u Kopenhagenu sve više liči na uzbudljiv roman. Jednog dana čini se da je sve propalo, drugog da je sve ponovo u igri.
Najnovija pozitivna vest je da će više od šezdeset šefova vlada učestvovati u radu tog skupa. To je važno jer obično na takve konferencije dolaze samo ministri za zaštitu životne sredine.

Mnogo su veće šanse da se sporazum postigne ako ga sklapaju premijeri i predsednici. Medjutim, tri ključne ličnosti još nisu odlučile da li će putovati u Kopenhagen. Reč je o liderima Kine, Indije i SAD.

Američki predsednik Barak Obama odluku će, kako je najavljeno, doneti u narednih nekoliko dana.

Danski ministar za klimu i energiju, Koni Hedegard, nedavno je rekla BBC-u da napori političkih lidera nisu uzaludni :

"Postavljeni rok, Kopenhagen 2009. godine, već daje rezultate. Vlade odlučuju sa čime će izaći pred skup. Ima pozitivnih znakova da su politički pritisci urodili plodom."

Ipak, čak i da se svi svetski lideri pojave u danskoj prestonici, šta će se dogovoriti?

Pravno obavezujući dokument kasnije

Australijski premijer, Kevin Rad, kaže da pravno obavezujući sporazum neće biti usaglašen u Kopenhagenu, ali da je moguće postići okvirni operativni dogovor :

"U mogućnosti smo da u Kopenhagenu postignemo dogovor koji će obuhvatiti osnovne političke izazove koji su pred nama. Koliko povećanje globalne temperature smo spremni da prihvatimo, koji će biti ciljevi najrazvijenijih zemalja sveta i kakve će obaveze na sebe preuzeti ekonomije u usponu, kao što su Kina i Indija. Takodje, treba da se dogovorimo oko finansiranja borbe protiv klimatskih promena. Ukoliko uspemo da postignemo dogovor u tim spornim oblastima, napravićemo veliki korak napred. Biće potrebno još malo vremena da se postignuti dogvor pretoči u pravni dokument koji bi mogao da bude gotov do kraja 2010 godine."

Sporazum u Kopenhagenu bi, u najboljem slučaju, mogao da sadrži ciljeve razvijenih zemalja u oblasti smanjenja emisija štetnih gasova, dogovor o finansijskoj pomoći siromašnim zemljama da se prilagode porastu temperatura, mogao bi da zaustavi kršenje šuma i da dozvoli transfer zelenih tehnologija zemljama u razvoju.<<< Nazad

Share