VOLONTERSKI PROGRAMI  
 
   
  NASLOVNA   VESTI  
             
 
 
 
   
     

 

Vesti

 

Danas obeležavamo 5. decembar, Međunarodni dan volontera

Ministarstvo omladine i sporta, Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije i predstavnici Resurs centara nacionalnog programa volontiranja mladih MLADI SU ZAKON  5. decembra 2017. godine od 14.00 do 16.00 časova u Skupštini Opštine Sremski Karlovci (Trg Branka Radičevića 1) organizuju svečanost povodom obeležavanja Međunarodnog dana volontera u Srbiji i povodom osme godine realizacije ovog programa. Proslavom započinje i godišnja konferencija nacionalnog programa volontiranja MLADI SU ZAKON koja će se održati od 5. do 7. decembra u Ekološkom centru „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima, uz strateško partnerstvo omladinskih mreža KOMS, NAPOR i Asocijacije Kancelarija za mlade.
 
Proslavom u Sremskim Karlovcima želimo da ukažemo na važnost aktivizma i volontiranja mladih kroz program MLADI SU ZAKON u svojim lokalnim zajednicama ali i njihovu mobilnost unutar i van zemlje i tako da pokažemo volonterima koliko cenimo njihovo zalaganje. Želimo da pokažemo našu spremnost da radimo na omogućavanju učešća mladih iz svih krajeva zemlje, vodeći računa i podsticajući mobilnost naročito među mladima sa smanjenim mogućnostima, iz ruralnih sredina.
 
Ovom povodom će biti nagrađeni i istaknuti ovogodišnjih najboljih 13 omladinskih volonterskih projekata (OVP) i 5 volonterskih kampova i biti objavljen web dokumentarac o međunarodnim volonterskim kampovima: www.youthleaders.online.
 
 
Zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva omladine i sporta, stručnoj podršci Resurs centara i Mladih istraživača Srbije od 2010. do kraja 2017. godine, tokom realizacije programa MLADI SU ZAKON, finansirano je više od 1.420 omladinskih ad-hoc volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih. Od 2014. godine do kraja 2017. godine realizovano je ukupno 127 međunarodnih volonterskih kampova uz podršku Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije u kojima je učestvovalo više od 900 volontera iz 25 zemalja i više od 1000 mladih iz Srbije i poklonilo više od 88.500 volonterskih sati.
 
Međunarodni dan volontera se u Srbiji obeležava već 8 godina kao nacionalna proslava u okviru programa Ministarstva omladine i sporta RS „Mladi su zakon, dok se na međunarodnom planu ovaj dan obeležava odlukom organizacije Ujedinjenih nacija od 1985. godine. Ove godine parola je „Volunteers act first
 

Zadovoljstvo nam je da povodom Međunarodnog dana volontera skrenemo pažnju na volonterski program koji u Mladim istraživačima Srbije – Volonterskom servisu Srbje postoji već 28 godina.

 
Volonterski kampovi okupljaju strane i domaće volontere u lokalnim zajednicama širom Srbije i sveta na oko 2000 dvonedeljnih programa godišnje (u Srbiji 40) već skoro čitav jedan vek. Volonteri rade na poslovima od javnog interesa za tu zajednicu, istovremeno usavršavajući veštine i stičući prijatelje za ceo život. Oni su isključivo neprofitnog karaktera i direktno doprinose unapređenju društvenog položaja mladih i održivom razvoju lokalnih zajednica u širokom spektru tematskih oblasti. Kroz pojačanu mobilnost mladih unutar i van zemlje pozitivno se utiče na aktivnije građanstvo, smanjen uticaj ksenofobije, otvorenost ka „drugom i drugačijem“, volonterski stav i, povrh svega, zdravije i produktivnije, solidarnije civilno društvo.
 
Oko 500 volontera iz Srbije i sveta učestvuje godišnje na kampovima u Srbiji, a preko 400 iz Srbije volontira na kampovima u svetu. Kampovi se uvek organizuju u malim sredinama, u kojima meštani nisu imali priliku da upoznaju strance, kao ni da putuju u druge delove Srbije, a naročito van granica zemlje. 
Posao tokom kampa je veoma važan, ali je pojednako važan proces učenja svih uključenih. Samoorganizacija i iskustvo kolektivnog života i rada podstiče osećaj solidarnosti, timski rad, inicijativu, kako među volonterima tako i među meštanima. 
 
Od samog početka pokreta u svetu, volonterski kampovi su se bazirali na ideji da se, radeći zajedno u međunarodnom okruženju na konkretnom zadatku, može na najefikasniji i dugoročniji način podstaći interkulturno razumevanje. U toj novoj realnosti, volonteri i meštani zajednice koja je domaćin kampa, preispituju svoje navike, uverenja i vrednosti iz drugog ugla i neretko govore o značajnim promenama u svojim životima. Takođe, volonterski kampovi su uvek bili bazirani na inicijativama lokalnih zajednica, pomognuti od strane nacionalnih volonterskih servisa (kojih u svetu ima oko 90), koji su zaduženi za regrutovanje stranih i domaćih volontera. 
 
Kampovi su nestranačke inicijative, nezavisne od državnih ideologija, mesta na kojima vršnjaci iz različitih krajeva sveta mogu da diskutuju o temama od globalnog značaja. Oni su oduvek bili otvoreni za jednako učešće žena i muškaraca, kako u radu, tako i u svakodnevnim obavezama održavanja zajedničkog prostora i spremanja hrane, naglašavajući rodnu ravnopravnost još iz vremena kada u mnogim zemljama žene nisu imale ni pravo glasa. Kampovi promovišu kuluturu mira kroz međunarodno volontiranje, kroz vrednosti, sklonosti i životne stilove koji promovišu nenasilje u rešavanju konflikata i interkulturni dijalog. 
 
Slanje i primanje volontera na kampove u i van zemlje, kao i organizacija 40 kampova godišnje, obavljaju se kroz neformalnu mrežu od oko 40 organizacija širom Srbije, koju koordinišu Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije od 1990. godine. Volonterski kampovi su deo nacionalnog programa volontiranja mladih MLADI SU ZAKON od 2015. godine. 

Ništa se nije drastično promenilo u 100 godina postojanja pokreta volonterskih kampova. Možda se ne nosi više „džak za spavanje“, nego „vreća za spavanje“; možda se ne nose više kasete i CD nego onlajn plejliste, ali sigurno još uvek opstaju međunarodne ljubavi, čak i brakovi, dugoročna prijateljstva i gosti iz inostranstva na ručku kod roditelja, sve one neprocenjljive stvari koje se volontiranjem dobijaju besplatno, ili „za DŽ“, a koje utiču na lični razvoj, dijaog među nacijama i, iznad svega – na mir.
 
Pogledajte web dokumentarac o volonterskim kampovima iz ugla mladih koordinatora kampova, kamp lidera: www.youthleaders.online 
 
 

 
<<< Nazad


Komentar

Nema komentara

Dodaj komentar

Share